Van de Wereldgezondheidsorganisatie tot fondsenwerving door ngo’s: illustraties tonen nog vaak hoe de “witte redder” de Afrikaanse bevolking ter hulp schiet. Onderzoekers van het ITG en hun collega’s van de Universiteit van Oxford stelden zich de vraag of artificiële intelligentie minder last zou hebben van dat stereotype.

Ze vroegen de AI-tool Midjourney Bot daarom om afbeeldingen te genereren van zwarte Afrikaanse artsen die witte kinderen behandelen – een vrij eenvoudige opdracht voor het geavanceerde systeem.

Maar de resultaten hadden het tegenovergestelde effect: in de meer dan driehonderd pogingen hadden de patiënten altijd een donkere huidskleur. Sommige resultaten bevatten zelfs overdreven Afrikaanse stereotypen zoals giraffen, olifanten of karikaturale kledij.

AI-gegeneerde beelden worden al volop gebruikt in rapporten en promotiemateriaal, en de onderzoekers waarschuwen dat de beelden zo stereotypen kunnen versterken en gemeenschappen verkeerd kunnen weergeven.

“Onze studie toont opnieuw aan hoe beelden ons denken vormgeven”, zegt Koen Peeters, antropoloog bij het ITG. “Racisme, seksisme en kolonialisme zijn ingebedde processen die zich manifesteren in alledaagse scenario’s, waaronder ook AI.”

Wake-up call

De onderzoekers spreken van een “wake-up call” voor de wereldgezondheidsgemeenschap. Bewustwording van potentiële vooroordelen in AI-gegeneerde beelden is essentieel, zeggen ze, en er moeten maatregelen genomen worden om het probleem aan te pakken.

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.