Anton de Kom-lezing

Kathleen Ferrier woonde tijdens haar jeugd afwisselend in Suriname en Nederland. Later woonde zij ook Latijns-Amerika en Azië. In haar lezing, getiteld Breuklijnen en bruggen, gaat zij in op veranderingen die diepe maatschappelijke breuklijnen veroorzaken, zowel nationaal als internationaal, hoe daarop gereageerd wordt en hoe er bruggen geslagen kunnen worden.

De Nederlandse cabaretier en presentator Steven Brunswijk reageert op de lezing.

Kathleen Ferrier

Kathleen Ferrier (Suriname, 1957) studeerde aan de Universiteit Leiden Spaanse Taal- en Letterkunde, Portugees, Politiek & Sociologie van Latijns Amerika. Na haar studie werkte tien jaar in Latijns-Amerika. In Nederland werkte zij vervolgens als coördinator van Samen Kerk in Nederland. In 2002 werd ze gekozen voor het CDA als volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer, waar zij zich onder andere bezighield met internationale samenwerking, en mensenrechten. Van 2013 tot 2018 woonde ze in Hong Kong, waar ze onder meer als universitair docent werkzaam was. Ook gaf ze les in China en Bangladesh. Sinds haar terugkeer naar Nederland eind 2018, heeft Kathleen verschillende bestuursfuncties en is ze betrokken bij zaken die te maken hebben met internationale betrekkingen. Ze is voorzitter van de beoordelingscommissie Nationale Museale Voorziening Nederlands Slavernijverleden, geeft gastcolleges en lezingen.

Kathleen leeft en werkt vanuit het principe dat inclusiviteit een meerwaarde is voor iedere samenleving.

Steven Brunswijk

Steven Brunswijk (Suriname, 1983) debuteerde in het theater in 2012 met het programma Vooroordelen. Al eerder kreeg hij grote bekendheid met zijn filmpje Gewoon betalen op de website Dumpert, dat meer dan 500.000 keer werd bekeken. In 2016 komt hij met zijn eerste tv-programma De Braboneger verkaast bij Avrotros. In 2018 neemt hij deel aan het RTL-5-programma Expeditie Robinson. Momenteel staat Steven in de theaters met zijn voorstelling Van slaaf tot meester.

Anton de Kom

Anton de Kom streed tegen de koloniale onderdrukking in Suriname en was verzetsstrijder in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kwam in 1945 om in een concentratiekamp.

Kaartverkoop

Datum: 18 juni 2019
Aanvang: 19:30 uur
Duur: 2 uur
Toegang: €10 / €5 voor Vrienden van het Verzetsmuseum en lezers van Trouw

Koop hier uw kaarten.

De Anton de Kom-lezing is een initiatief van het Verzetsmuseum Amsterdam en dagblad Trouw. De lezing vraagt aandacht voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie en voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie in de Nederlandse samenleving.

Sinds 2002 houdt jaarlijks een hoofdspreker de lezing vanuit een zelf gekozen invalshoek. Een co-referent reageert op de lezing.

Verzetsmuseum Amsterdam

Schuin tegenover de hoofdingang van dierentuin Artis

Plantage Kerklaan 61
Amsterdam
Toon op Google Maps