“We moeten de ongemakkelijke maar noodzakelijke gesprekken gaan voeren over de grote thema’s van deze tijd,” aldus Samuel, die deze thema’s ook wel ‘Hollandse hangijzers’ noemt. “Door de coronacrisis, het sociale isolement en de algoritmen van Google en Facebook zijn we verder in microbubbels beland. We moeten elkaar weer echt gaan ontmoeten en leren luisteren naar alles wat ons van elkaar doet verschillen, om ons te brengen naar dat wat ons verbindt. We zullen het ongemak moeten omarmen, anders komen we simpelweg niet verder.”

Samuel belooft een ‘prikkelende lezing’ te verzorgen mét een fikse dosis humor.

Veelzijdig

Mounir Samuel is veelzijdig. Hij werkt op de scheidslijnen van media, kunst en cultuur als journalist, auteur, theatermaker, documentairemaker, expositiemaker en adviseur ‘diversvaardigheid’. Samuel is van Egyptisch-Nederlandse afkomst, verdiepte zich als overtuigd christen in de islam en reisde als correspondent de wereld over. ​​​​​​​

Arondéuslezing dit jaar op 1 september

De Willem Arondéuslezing vindt dit jaar plaats op 1 september 2021 in de Grote kerk in Haarlem van 20.00 uur – 21.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur. Op 2 september 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog met de overgave van Japan. Normaliter houden Provinciale Staten de lezing rond 5 mei, als Nederland Bevrijdingsdag viert. De lezing is vanwege de coronamaatregelen naar september verplaatst.

Meer informatie en aanmelden? Ga naar deze webpagina.