De internationale Art Stations of the Cross vindt in 2020 – na edities in Londen, Washington DC, New York en Amsterdam – plaats in het hart van de eeuwenoude Hanzestad Deventer. Veertien kunstenaars verbeelden het lijden van Jezus en van mensen in onze tijd. Langs de kunstwerken loopt een pelgrimsroute.

Deze kunstzinnige contemplatieve tocht voert de bezoekers langs culturele, historische, maatschappelijke en religieuze organisaties in Deventer. Wij beogen inspirerende kunst te verbinden met enerzijds het passieverhaal en anderzijds de plaatsen waar hartstocht, enthousiasme en commitment voor elkaar zichtbaar zijn in de plaatselijke gemeenschap.

Oude traditie in een nieuwe vorm

Het wordt een boeiend geheel met kunstwerken uit verschillende kunstdisciplines, van verschillende kunstenaars, op verschillende locaties. De kunst daagt uit en maakt eigen interpretaties in relatie tot het thema mogelijk. De oude spirituele traditie van het lopen van de kruisweg ontstond in de vierde eeuw in Jeruzalem en kwam in de middeleeuwen naar het westen. Nu krijgt het een nieuwe vorm langs religieuze en seculiere locaties, zoals de Grote of Lebuinuskerk, het Geert Groote Huis, het Etty Hillesum Centrum, de Bibliotheek, Vluchtelingenwerk en de Broederenkerk. Ze openen hun deuren voor hedendaagse videobeelden, soundscapes, foto’s, installaties of beeldhouwwerken van onder ander Sara Rajaei, Masha Trebukova, Ans Heij, Roy Villevoye en Jan Dietvorst.

Moderne kruiswegstatie

Deze moderne kruiswegstatie is te bezoeken van Aswoensdag (26 februari) tot en met Stille Zaterdag (11 april), van woensdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur. De start van de route is in de Grote of Lebuinuskerk, maar is ook te volgen door de kaart op de website (via smartphone). De folder met de route is te verkrijgen bij de meeste locaties.

De opening vindt plaats op woensdag 26 februari om 17.30 uur in de Grote of Lebuinuskerk en zal worden verricht door wethouder Carlo Verhaar.

Curatoren: theoloog en mediakunstenaar Arent Weevers, curator en cultuurhistoricus Anikó Ouweneel. Organisatie: Stichting Faces I See Faces en Visio Divina in samenwerking met veel andere  organisaties.

Meer informatie via curator Anikó Ouweneel: [email protected] of via www.artstations.org.