Na de dood op 25 mei van George Floyd door politiegeweld is overal het verzet tegen racisme opgebloeid onder het motto: ‘We can’t breathe’. Twee maanden eerder werd, buiten alle schijnwerpers, op de bezette Westelijke Jordaanoever een dramatische mijlpaal gepasseerd: in het stadje Beita viel het tienduizendste Palestijnse dodelijke slachtoffer in het Israëlisch-Palestijnse conflict sinds het jaar 2000. Het slachtoffer was de 15-jarige Muhammad Abd al-Karim Hamayel.

Palestijnen kunnen al decennia niet goed ademen. Hun adem dreigt nog verder afgesneden te worden. Onder de paraplu van de VS, neemt Israël stappen om grote delen van de Westbank te annexeren en zo geruisloos een tweestatenoplossing definitief onmogelijk te maken. Voeg daarbij het structurele geweld tegen Palestijnen, de dagelijkse schendingen van mensenrechten, het degraderen tot tweederangs burgers, terwijl de wereld wegkijkt en de vraag is gerechtvaardigd: stikken de Palestijnse aspiraties een stille dood?

Daarover een gesprek onder leiding van Job de Haan met de programmamakers Raoul Heertje en Frans Bromet die eerder dit jaar in Israël een tv-serie maakten over de vraag: is verzoening tussen Israëli’s en Palestijnen een holle frase of is toch nog zoiets mogelijk? Zij laten fragmenten uit hun documentaire zien.

Verder praten mee: Nabil Sahhar, voorzitter van stichting Vrede voor Palestina, Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid en Bram van Ojik, Tweede Kamerlid namens GroenLinks. Ook zal arabist en Midden-Oosten-deskundige Rena Netjes haar licht laten schijnen over de actuele situatie.

Tijdens de bijeenkomst op zaterdag 24 oktober wordt tevens afscheid genomen van Theo Brand, die tien jaar lang hoofdredacteur was van magazine De Linker Wang. In verband met de coronamaatregelen is de bijeenkomst alleen via een livestream te volgen. Opgeven daarvoor kan een e-mail te sturen naar [email protected]