Vandaag overheerst in het politieke debat en in de media de roep om steeds meer en steeds krachtiger wapens. De wereld wordt afgeschilderd in zwart-wit, wij-de-goeden tegen zij-de-slechten. Juist het geweld in Israël en Palestina, maar ook de agressie van Rusland ten aanzien van Oekraïne, vraagt om een andere aanpak. Daarvoor is weinig ruimte: kritische vragen en afwijkende meningen worden onvoldoende gehoord. Zo raakt de vrede steeds verder weg, vallen er steeds meer doden en gewonden en neemt het aantal getraumatiseerde mannen, vrouwen en kinderen toe. Toch zullen we in Europa en de wereld samen verder moeten.

Veertig jaar geleden dwong een grote vredesbeweging af dat er verdragen voor wapenvermindering werden gesloten. Maar op dit moment bloeien wapenindustrie en wapenhandel als nooit tevoren. Welke mogelijkheden hebben vredesgroepen, klein maar zeer betrokken, om aan vrede te werken?

Op zondag 29 oktober spreken we daarover in de Kargadoor in Utrecht, Oudegracht 36, van 14.30-16.30 uur. Zaal open 14.00 uur. Graag opgave vooraf bij: [email protected]

Programma

* Opening en debatleiding: Harrie Lindelauff (Stop de Oorlog Amsterdam).

* “Over oorlog, verlamming en lijnen van verantwoordelijkheid”, inleiding door Jolle Demmers, hoogleraar Conflictstudies aan de Universiteit Utrecht.

* Inleiding over de positie van de vredesbeweging door Wendela de Vries (Stop Wapenhandel).

* Forumdiscussie over de mogelijkheden waarover vredesgroepen beschikken, met Erik v.d. Zanden (The Hague Peace Projects), Bram Grandia (Kerk en Vrede), Willem de Haan (Vredesmagazine), David de Beer (Pax Ambassade van Vrede Vlaardingen) en Maartje (Stop the War on Migrants).

* Gesprek tussen sprekers, forum en zaal.

Georganiseerd door Stop Wandelhandel, Kerk en Vrede en The Peace Projects.

Schermafbeelding 2023-10-17 114556