Jennifer Tosch spreekt over dit verzwegen perspectief in onze geschiedenis. Het Nederlandse geschiedenisonderwijs is gericht op Nederland en Europa. Maar het perspectief van tot slaaf gemaakten ontbreekt. Tosch wil mensen een bredere blik geven. Jennifer Tosch is oprichter van Black Heritage Tours in Amsterdam, New York en Brussel. Zij is medeoprichter van de Sites of Memory Foundation en lid van het Mapping Slavery Project Nederland.

We praten door over de Martin Luther King Lezing met Mitchell Esajas en Jessica de Abreu onder leiding van journalist Nicole Terborg.

19.00 - 20.00 uur: aanloop naar de lezing

De genomineerden voor de Martin Luther King Spoken Word wedstrijd brengen hun teksten ten gehore. De jury, onder leiding van de Vrije Schrijver van de VU Babs Gons, maakt later op de avond de winnaar bekend.

In de expositie ‘Constructing Space’ bevragen studenten de koloniale banden van de erfgoedcollecties en trekken dit naar het heden. De expositie is een samenwerking tussen dichter, kunstenaar en activist Quinsy Gario, cultureel adviseur op het gebied van erfgoed en inclusiviteit Gyonne Goedhoop, de VU erfgoedcollecties én VU Diversity Office.

Kunstenaarscollectief Circus Andersom presenteert hun onderzoek naar diversiteit, angst en verlangen binnen de VU.

20.00 uur: Martin Luther King Lezing

De Martin Luther King Lezing is van 20.00 tot 20.20 uur en wordt dit jaar uitgesproken door Jennifer Tosch.

20.30 - 24.00 uur: Black Heritage Night

Voor het eerst zal in Nederland de drie uur durende documentaire ‘King: A filmed record…Montgomery to Memphis’ (1970) te zien zijn. John Leerdam, directeur van de Black Achievement Month, is gefascineerd door deze documentaire over het leven van Martin Luther King en geeft een inleiding op de film. In de nieuwe filmzaal van Rialto VU zijn de omstandigheden ideaal voor een heerlijk lange filmavond. Kaarten voor ‘King: A filmed record…Montgomery to Memphis’ zijn hier te reserveren.

Een veelzijdig programma van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met Black Achievement Month, Stichting Martin Luther King Lezing, Justice & PeaceNew Urban Collective, Rialto VU en VUvereniging.

De voertaal van het programma is Engels.

Wil je er graag bij zijn? Je kunt je hieronder aanmelden voor Black Heritage Night.

Voor meer informatie en aanmelden kijk op deze website.