Programma

  • 14.30 Inloop
  • 15.00 Welkom en start middag Astrid van Zon
  • 15.05 Tijd is hoop, Joke Hermsen
  • 15.30 Muzikaal intermezzo
  • 15.35 De Apocalypse als universeel menselijke weg? Janneke Stegeman
  • 16.00 Muzikaal intermezzo
  • 16.05 Een oproep tot menszijn in brieven en bazuinen, Jaap Sijmons
  • 16.30 Muzikaal intermezzo, Simon Beets
  • 16.35 Waarom dit boek uitgeven? John Hogervorst, uitgever Adventum
  • 16.40 Apocalypse, voorbij het ondergangsdenken, Leven met de Apocalypse, Kees Zoeteman
  • 16.55 Overhandiging eerste exemplaar aan Hans Stolp, pastor en auteur
  • 17.00 Borrel
  • 18.00 Einde

Meer over de sprekers

  • Joke Hermsen (1961) is filosoof en schrijver die maatschappelijke kwesties toegankelijk weet te maken voor een breed publiek. Met een scherp oog voor de uitdagingen van onze tijd, zoals tijdsdruk, technologie en de impact daarvan op ons dagelijks leven, biedt zij een unieke kijk op hoe we ons kunnen heroriënteren op wat werkelijk belangrijk is. Ze is auteur van meerdere bekroonde boeken, waaronder “Stil de tijd”, “Kairos, een nieuwe bevlogenheid” en ”Onder een andere hemel”. Ze gaat onder meer in op de spanning tussen kloktijd en de meer intuïtieve, ervaringsgerichte tijd.
  • Janneke Stegeman (1980) is publiek theoloog en bijbelwetenschapper. Ze onderzoekt de verbindingen tussen protestantisme, racisme en kolonialisme. In 2016 werd zij (de eerste vrouwelijke) Theoloog des Vaderlands. Vanaf 2023 begeleidt ze de leergang Emoena, Leiderschap in een context van levensbeschouwelijke diversiteit, aan de VU. Begin 2025 verscheen “Uitverkoren. Hoe Nederland aan zijn zelfbeeld komt.” Ze schreef dit samen met Neerlandica Saskia Pieterse.
  • Jaap Sijmons (1959) is jurist (hoogleraar te Utrecht) en filosoof. Hij promoveerde in die laatste hoedanigheid met een proefschrift over Rudolf Steiners filosofie in 2004 te Utrecht. Hij was voorzitter van de Antroposofische Vereniging in Nederland van 2014-2019 en heeft een levenslange fascinatie voor het vroegchristelijke denken en de rol van de Apocalyps van Johannes daarin.

Kom je ook?

  • Aanmelden: bij Astrid van Zon per email [email protected]. Zie hier de officiële aankondiging: Boekpresentatie ‘APOCALYPSE’.
  • Kosten: Deelnemers kunnen ter plekke een vrijwillige bijdrage geven of deze overmaken aan de IONA Stichting (https://iona.nl/schenken-algemeen/direct-schenken/) en bij rubriek ‘Schenking voor een specifiek fonds’ invullen ‘fonds Apocalypse’. Ook kan de schenking rechtstreeks aan het banknummer van de IONA Stichting (NL23 TRIO 0212189840) worden overgemaakt onder vermelding van ‘fonds Apocalypse’.

Kees Zoeteman (1945) is natuurwetenschapper. Hij werkte eerst als beleidsambtenaar op een Haags milieuministerie, maar sinds 2000 als bijzonder hoogleraar duurzaamheid aan de Tilburg University. Sinds zijn veertigste ontwikkelde hij tevens een brede belangstelling voor de mystiek. In 1995 maakte hij een reis naar Patmos en de zeven gemeenten van de Apocalypse op het Turkse vasteland. Hier had hij bijzondere innerlijke ervaringen waarover hij heeft geschreven in zijn autobiografische roman Vader (2015). Sinds deze reis heeft de Apocalypse hem niet meer losgelaten. Daarbij ontdekte hij dat de houdingen die verbonden zijn met meer ontwikkelde vormen van duurzaam gedrag ook terug te vinden zijn in de inwijdingsstadia die de Apocalypse beschrijft. Hij verwachtte dat de kunst een belangrijke rol zou kunnen spelen in het uitdragen van de boodschap van de Apocalypse. Daaruit ontstond het idee om een website te maken en te onderhouden waarin de tekstfragmenten van de Apocalypse samen met kunstuitingen over de inhoud van die fragmenten konden worden gepresenteerd.

Door het webinar van Kees in april 2021, herkende Astrid van Zon (1956) de beelden van de Apocalypse in haar dagelijkse drive en handelen in haar werk. Ze sloot zich aan bij het project. Samen met Kees werkt ze aan het ontwikkelen en programmeren van nieuwe activiteiten. Astrid van Zon groeide op nabij Rotterdam. Van jongs af aan was zij geïnteresseerd in religieuze stromingen. Als 17-jarige kwam ze met antroposofie in aanraking wat haar naar de Vrije Hoge School leidde. In haar werkleven initieerde zij op diverse plaatsen nieuwe zorgontwikkelingen waarbij het motief van de mens centraal staat en verbond dit later met de zorg voor de aarde in de landbouw. Door haar religieuze belangstelling studeerde zij ook theologie aan de VU te Amsterdam. Ze bezocht Patmos vier keer wat haar inspireerde tot het maken van oefeningen en kunstzinnige werkwijzen om de Apocalypse te ervaren en inzicht te krijgen. Zodat de beelden van de Apocalypse tot ondersteuning en bemoediging van mens en aarde werkzaam kunnen zijn.

Geertekerk Utrecht

Geertekerkhof 23
Utrecht
Toon op Google Maps