Chanan Herzberger, voorzitter van het Centraal Joods Overleg, en Muhsin Köktas (voorzitter Contactorgaan Moslims en Overheid) nemen het eerste exemplaar van het boek in ontvangst tijdens de presentatie in de Doelenzaal van de Universiteit van Amsterdam.

Auteurs Sipco Vellenga en Gerard Wiegers vergelijken in het boek de Joods-islamitische relaties in Londen en Amsterdam met elkaar en analyseren de overeenkomsten en verschillen. De studie voert langs thema’s van spanning: het Israëlisch-Palestijns conflict, antisemitisme en islamofobie, aanslagen op Joodse en islamitische doelen en herdenkingen van oorlogen.

jews-and-muslims-in-london-and-amsterdam

Ook komen thema’s van verbinding aan de orde, zoals op het vlak van religie en cultuur, gemeenschappelijke belangen in de publieke sfeer en de gezamenlijke inzet voor buurt, stad, land en wereld. Een belangrijke factor is hoe deze groeperingen zelf omgaan met de ervaren overeenkomsten en verschillen, of met andere woorden, welke ‘social identity strategies’ zij hanteren. Tevens speelt de wijze waarop landelijke en gemeentelijke overheden zich opstellen ten aanzien van Joodse en islamitische gemeenschappen en hun onderlinge relaties een prominente rol. Het boek is online al te lezen.

Over de auteurs:

Sipco Vellenga is emeritus universitair hoofddocent Godsdienstsociologie aan de Universiteit van Groningen. Hij publiceerde onder andere Mist in de polder. Zicht op ontwikkelingen omtrent de islam in Nederland (2009), Ritual Slaughter, Animal Welfare and the Freedom of Religion: A Critical Discourse Analysis (Journal of Religion in Europe, 2015), Cooperation in Turbulent Times: Strategies of Jews and Muslims in Amsterdam (Islam and Christian-Muslim Relations, 2017), samen met Suzanne Roggeveen en Gerard Wiegers), Anti-Semitism and Islamophobia in the Netherlands: Concepts, Developments, and Backdrops (Journal of Contemporary Religion, 2018).

Gerard Wiegers is hoogleraar Religiegeschiedenis en Vergelijkende Religiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde recentelijk Polemical Encounters: Christians, Jews and Muslims in Iberia and Beyond (2019), The Iberian Qur’an. From the Middle Ages to Modern Times (2022) (beide samen met Mercedes García-Arenal) en, met Susanne van Esdonk, Scriptural Reasoning among Jews and Muslims in London: Dynamics of an Inter-Religious Practice (Entangled Religions, 2019).

Praktische informatie:

De presentatie begint om 16.00 uur en vindt plaats in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek Universiteit van Amsterdam, Singel 425. Aanmelding wordt op prijs gesteld en kan via e-mail: [email protected].

15.45 Inloop
16.00 Inleiding door Sipco Vellenga en Gerard Wiegers
16.15 Reactie van Anne-Marie Korte (Universiteit Utrecht)
16.25 Reactie van Bart Wallet (Universiteit van Amsterdam)
16.35 Aanbieding eerste exemplaren van het boek aan Chanan Herzberger en Muhsin Köktas
16.40 Lucia Swarts (cello) – Sofia Goebaidoelina, prelude
16.45 Gesprek met aanwezigen
17.00 Borrel.