Vandaag de dag zijn de heilige rivieren en bronnen in gevaar. In de heilige rivieren van Nigeria wordt goud gewonnen, de Eufraat en de Tigris rivieren drogen op en de ondergrondse waterbronnen van Chac Chel worden bedreigd door vervuiling. In Bruiden van de Regen ontmoeten de godinnen elkaar na vele jaren, ze herinneren elkaar aan de oude verhalen. Ze moeten hun krachten bundelen, voor het te laat is…

Een opera als een ritueel – met nieuwe muziek van componisten uit Irak, Koerdistan en Mexico, geïnspireerd op de geluiden van het water en de muziek van de eerste beschavingen. Met een bijzondere cast; Shwan Sulaiman (zang/saz), Sabra el Bahri Khatri (sopraan), Vanessa Felter (zang/dans), Haytham Safia (ud), Osama Mileegi (percussie), Wim Dijkstra (orgel), Vincent Martig (klarinet), Tara Kumar (cello) en Wendy Palomeque (marimba). Regisseur Miranda Lakerveld en beeldend kunstenaar Siavash Naghshbandi toveren de Nassaukerk in Amsterdam om tot een magische wereld, waarin alles vloeibaar is, uit water lijkt voort te komen en waar alles naar het water terugkeert.

Irakese première - 12 juni Paia Studio Sulaymaniyah

WOL_BOTR_SOCIAL_SQUARE_1

Bruiden van de Regen is op een bijzondere manier ontwikkeld. In juli 2023 werden in Sulaymaniyah, Koerdisch Irak, de eerste schetsen ontwikkeld. In mei 2024 gaat de voorstelling met de Nederlandse cast in première in de Nassaukerk in Amsterdam-West. Hierna reist de opera in juni 2024 naar Sulaymaniyah, waar de Irakese première op 12 juni zal plaatsvinden in de Paia studio. In samenwerking met Sanjat ensemble uit Bagdad en musici uit Sulaymaniyah en Basra; o.a. zangeres Elaf Muhammad Saeed, Alaa Muhammad Riad Sandouk (ud), Anwar Ahmed Awadh (co-auteur en percussie), Hussen Ameer Harbi (percussie), Roza Zana (fluit), Kriv Abbas (composities), Dezhin Jaza Ali (contrabas) en Shwan Sulaiman (zang/saz). De voorstelling wordt gespeeld op een bijzondere locatie, de Paia studio is gevestigd in een oud zwembad waar traditionele boten worden tentoongesteld. De opera wordt gemaakt in samenwerking met de belangrijkste waterorganisaties van Irak: Save the Tigris, Waterkeepers Iraq en Humat Dijlah.

Water in de 21ste eeuw - opera als een call to action

Brides of the Rain is een modern waterritueel, waarin verschillende regio’s in de wereld met elkaar in dialoog gaan over één van de grootste gevaren van onze tijd. Volgens schrijver Amitav Ghosh is 21ste-eeuwse mens niet in staat zich de werkelijke gevaren van de watercrisis voor te stellen. De huidige situatie is een ‘crisis of imagination’. Europese literatuur en kunst geven sinds de 19de eeuw vooral ruimte aan de psychologie van de mens, de stemmen van de natuur zijn naar de achtergrond van het menselijke drama verdreven. Met de oudste verhalen van de mensheid geeft World Opera Lab een stem aan de rivieren en de waterbronnen. Het doel van het project is tweeledig; samen met bezoekers en gemeenschappen zoekt World Opera Lab naar nieuwe manieren van solidariteit met regio’s die het meest te lijden hebben onder de klimaatcrisis. Daarnaast vinden er gesprekken rond de voorstellingen plaats over internationaal beleid, vooral waar Nederlands beleid invloed heeft op de gezondheid van waterbronnen in de wereld.

World Opera Lab

World Opera Lab creëert innovatieve opera’s die culturele verschillen overbruggen en op poëtische wijze reflecteren op hedendaagse kwesties. Het operarepertoire is het kloppend hart van energieke voorstellingen waar mythen, muziek en dans uit verschillende culturen en kunstdisciplines elkaar ontmoeten.

De opera’s van World Opera Lab komen tot stand in speciale samenwerkingen; muzikanten en zangers werken samen met activisten, gemeenschapsleiders, buurtbewoners, academici,
religieuze leiders en hoeders van cultureel erfgoed. Regisseur en librettist Miranda Lakerveld maakt opera’s die culturele verschillen overbruggen en op poëtische wijze reflecteren op hedendaagse kwesties. Zij is de oprichter en artistiek directeur van World Opera Lab. Ter ondersteuning van haar creatieve werk heeft ze uitgebreid onderzoek gedaan naar traditionele muziek- en dramapraktijken uit India, Indonesië, Iran, Mexico, Japan, Guatemala en Tibet.

Voorstellingen

Voorstellingen Nederland

vrijdag 24 mei 20:00 uur   Premiere   Nassaukerk Amsterdam
zaterdag 25 mei 20:00 uur   Voorstelling   Nassaukerk Amsterdam/Thuis in de Staats Festival
zondag 26 mei 15:00 uur   Voorstelling   Nassaukerk Amsterdam
vrijdag 21 juni 15:30 uur   Concert   IHE Delft International Water institute

Voorstellingen Sulaymaniyah – Kurdistan

12/13/14 juni 19:00 uur   Voorstelling Paia foundation Sulaymaniyeh

Randprogramma’s

Zaterdag 25 mei 19:00 uur   Buurtmaaltijd en voorstelling ism Thuis in de Staats Festival
Zondag 26 mei 16:30 uur   Debat over erfgoed en water met beleidsmakers
vrijdag 21 juni 11:00 uur   Workshops met studenten van IHE Delft

Tickets
www.worldoperalab.com/agenda

Website
www.worldoperalab.com