Van actie, animatie, familiedrama, thriller, komedie, romantiek tot bloedstollende horror, CinemAsia biedt een ruime keuze aan genres. Bekijk alvast de festivaltrailer. Daaronder volgt de volledige line-up.

Bron: www.youtube.com

OPENING- EN SLOTFILM
Op 7 maart trapt het festival af met de première van Return to Seoul (2022) van de Frans-Cambodjaanse regisseur Davy Chou, die hiermee terugkeert bij CinemAsia na het winnen van de CinemAsia Grand Jury Award in 2017 voor zijn film Diamond Island. In de veelbekroonde Return To Seoul, besluit een jonge vrouw tijdens een spontane reis naar Zuid-Korea om haar biologische ouders op te sporen. Zowel regisseur Davy Chou als hoofdrolspeelster Park Ji-min geven acte de présence op het festival. CinemAsia sluit dit jaar af met Where the Wind Blows (2022), waarin regisseur Philip Yung het koloniale Hong Kong van na de Tweede Wereldoorlog doet herleven. In deze epische misdaad saga over macht en corruptie schitteren de Hongkongse supersterren Aaron Kwok en Tony Leung voor het eerst samen op het witte doek.

COMPETITIE

De Competitie Selectie viert nieuwe generatie talentvolle filmmakers met een sterke artistieke visie, grensverleggende cinematografie en baanbrekende onderwerpen. Zo laat Autobiography zien hoe de militaire dictatuur van het Soeharto-regime de Indonesische jeugd beïnvloedt en het collectieve trauma van een natie blootlegt. Wereldwijd veel prijzen gewonnen, zoals de FIPRESCI priis in Venetië en Best Asian Film op het Taipei Golden Horse Film Festival. What Happened to the Wolf? portretteert een tedere romance tussen twee terminaal zieke vrouwen; wat zeldzaam is in Myanmar waar queer mensen worden vervolgd. Sinds de staatsgreep van februari 2021 is de Birmese filmmaker Na Gyi ondergedoken vanwege zijn politieke activiteiten.

• A Long Journey Home (China 2022) van Wenqian Zhang
• Arnold is a Model Student (Thailand, Singapore, Frankrijk, Nederland, Filipijnen 2022) van Sorayos Prapapan
• Autobiography (Indonesië, Frankrijk, Singapore, Polen, Filipijnen, Duitsland, Qatar 2022) van Makbul Mubarak
• Leonor Will Never Die (de Filipijnen 2022) van Martika Ramirez Escobar
• Little Blue (Taiwan 2022) van Lee Yi-Fang | Europese première
• Small, Slow but Steady (Japan, Frankrijk 2022) van Shô Miyake
• What Happened to the Wolf? (Myanmar 2021) van Na Gyi

cinemasia2023_poster

PANORAMA
Deze officiële selectie etaleert bijzondere films uit Azië die in hun thuisland in de prijzen zijn gevallen, enthousiaste reacties van het publiek hebben ontvangen, en die aandacht vragen voor urgente onderwerpen die in de mainstream media niet of nauwelijks aan bod komen. In dit onderdeel komen 4 internationale premières aan bod. Het festival brengt Lola Amaria’s documentaire The Exiles, over voormalige leden van de Indonesische Communistische Partij die het Soeharto-regime zijn ontvlucht en in Europa een leven hebben opgebouwd, voor het eerst buiten Indonesië op het grote scherm.

Galang van Adriyanto Dewo is zowel een introspectieve reis als een film die stereotypen over rock- en metalmuziek bevraagt. Actrice Asmara Abigail, tevens de hoofdactrice van de unieke, feministische wraak thriller Stone Turtle van de Maleisische New Wave-pionier Woo Ming Jin, zal aanwezig zijn op het festival. Ginger & Honey Milk van filmmaakster Mika Imai wiens eerste taal Japanse gebarentaal is, belicht in haar fijngevoelige film de intersectionaliteit van queer en doof zijn in Japan. Orpa gaat over een Papoease tiener die niets liever wil dan studeren en ontsnapt aan een gedwongen huwelijk met een veel oudere man. Gebaseerd op het lot dat vele Papoease meisjes treft, brengt Theo Rumansara een verhaal over veerkracht en moed dat laat zien dat het mogelijk is om los te komen van eeuwenoude tradities. In de première van de documentaire Hidden Letters, vinden twee vrouwen in hedendaags China elkaar in hun gedeelde passie voor Nüshu, een eeuwenoude geheime taal bedacht en alleen gesproken door Chinese vrouwen.

• All That Breathes (India, VS, VK 2022)
• The Abandoned (Taiwan 2022) van Tseng Ying-Ting
• Blood Flower (Maleisië 2022) van Dain Said
• Decision to Leave (Zuid-Korea 2022) van Park Chan-Wook
• The Exiles (Indonesië 2022) van Lola Amaria | internationale première
• Galang (Indonesië 2022) van Adriyanto Dewo | actrice Asmara Abigail aanwezig – internationale première
• Ginger & Honey Milk (Japan 2021) van Mika Imai | internationale première
• Hantu (Nederland 2021) van Kim Kokosky Deforchaux | korte film
• Hidden Letters (China, Germany, Noorwegen, VS 2022) van Violet Du Feng & Zhao Qing
• Hong Kong Family (Hong Kong 2022) van Eric Tsang Hing Weng
• Hunt (Zuid-Korea 2022) van Lee Jung-jae
• The Narrow Road (Hong Kong 2022) van Lam Sun
• The Novelist’s Film (Zuid-Korea 2022) van Hong Sang-soo
• Orpa (Indonesië 2022) van Theo Rumansara | internationale première
• Project Wolf Hunting (Zuid-Korea 2022) van Kim Hongsun
• Stone Turtle (Maleisië, Indonesië 2022) van Woo Ming Jin | hoofdactrice Asmara Abigail aanwezig
• Table for Six (Hong Kong 2022) van Sunny Chan

FOCUS OP ANIMATIE: CinemAsia x Kaboom Animation Festival
I.s.m. Kaboom presenteert CinemAsia een speciale animatie selectie, die veelzijdige genres, animatiestijlen en prachtig geanimeerde verhalen. Blind Willow, Sleeping Woman is gebaseerd op de gelijknamige verhalenbundel van Haruki Murakami. De visueel bijzondere blockbuster Demigod: The Legend Begins is gebaseerd op een geliefde Taiwanese televisieserie en combineert de fantasierijke veldslagen van wuxia met de traditionele kunst van budaixi, het handpoppenspel. De première van The Great Detective Sherlock Holmes: The Greatest Jail-Breaker komt van twee van Hong Kong’s meest gerespecteerde animatiefilmmakers. Tatsumi is een ontroerend portret van, en een hommage aan de legendarische mangaka-pionier TATSUMI Yoshihiro en geanimeerd in zijn stijl.

• Blind Willow, Sleeping Woman (Frankrijk, Luxemburg, Canada, Nederland 2022) van Pierre Földes
• Demigod: The Legend Begins (Taiwan 2022) van Chris Huang Wen-Chang
• The Great Detective Sherlock Holmes: The Greatest Jail-Breaker (Hong Kong 2019) van Matthew Chow & Toe Yuen
• Tatsumi (Singapore 2011) van Eric Khoo

BIJZONDERE SHORTS PROGRAMMA’S
Dit jaar heeft CinemAsia bijzondere samenwerkingen op het gebied van korte film. CinemAsia brengt samen met Queer East Film Festival uit Londen een speciale selectie. Ook presenteert CinemAsia in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (locatie Oosterdok) een serie shorts van vijf jonge kunstenaars Chinese kunstenaars die momenteel in Nederland werken en wonen.

CinemAsia X Queer East Film Festival: Short Film Series – Seasons is een reeks van 5 korte films met als thema ‘metamorfose’, die een veelzijdigheid aan queer herinneringen en toekomstvisies samenbrengen: Boy Queen (Myanmar, Duitsland 2021) van Sai Nyi Min Htut, Seance of the Past (Singapore 2022) van Adelaide Sherry, Truthless (China 2021) van Zhao Badou, Memori Dia (Indonesie, Duitsland 2022) van Asarela Orchidia Dewi, Tank Fairy (VS, Taiwan 2022) van Erich Rettstadt.

Crossed the Blue: Special Shorts Series van Chinese kunstenaars
Wat betekent thuis? Waar liggen je wortels? Hoe integreer je in de Nederlandse samenleving en blijf je verbonden met je thuisland? Aan de hand van een serie korte films van vijf jonge Chinese kunstenaars onderzoeken we samen met hen deze vraagstukken, die voor iedereen met een migratieachtergrond herkenbaar zijn: The Art of Loving Ourselves – (Un)learn The Intersectional Shame (2020) van Zhou Jinxiao, Sight Leek (2022) van Peng Zuqiang, The intertwined dream (2022) van Chen Hangfeng, Real – Integration (2021) He Jing & Guo Qiaochu.

12e EDITIE CINEMASIA FILMLAB
CinemAsia’s filmLAB heeft als missie om verhalen uit de Nederlands-Aziatische diaspora en diversiteit in de Nederlandse film- entelevisie industrie te stimuleren. FilmLAB presenteert op het festival korte promo’s van twee aanstormende Aziatisch-Nederlandse talenten: Stiletto van Thuy Nguyen is een Nederlands-Aziatisch LGBTQIA+ verhaal over een non-binair persoon die een elegante, maar terughoudende vrouw ontmoet. A Precious Shadow van Tenzing WOING volgt een diner tussen Chinese immigranten uit de jaren ‘90 die werkten woonden in de Amsterdamse Wallen. Een reis van nostalgische herinneringen. Daarnaast vertonen twee FilmLAB Alumni hun meest recente korte film: Honeycomb (Nederland 2022) van Haider Hussain en Vreemdelingen (2022) van Rishi Chamman. In het PitchLAB Event krijgen opkomende schrijvers en makers de kans om hun idee te pitchen en is er gelegenheid om te netwerken met professionals en beleidsmakers uit de industrie.

INDUSTRY PROGRAM
In het Asian-European Media Makers Forum bespreken gevestigde professionals en beleidsmakers uit verschillende disciplines hoe Europa en Azië hun samenwerkingen in de filmindustrie zodanig kunnen vormgeven, dat het bijdraagt aan een diverse Aziatische representatie, wederzijds begrip en culturele empathie.

MEER DAN FILM ALLEEN
Zoals gebruikelijk is er weer veel aandacht voor cultuur, community en verdieping, zoals de CinemAsia x Happy in Holland Artist Talk, Q&A’s, een kids stop-motion workshop, de Asian Food Bazaar en karaoke. Bij CinemAsia worden je zintuigen geprikkeld! Voor meer informatie en de kaartverkoop, ga naar Cinemasia.nl

cinemasia_filmfesitval_2023-01