Het koor

YOIK is een Haags projectkoor voor gepassioneerde jonge zangers dat in korte tijd een nieuw programma met elkaar instudeert. Het eerste project van YOIK was in 2017 en inmiddels heeft het koor 5 projecten ten gehore gebracht. Vanwege zijn jonge doelgroep is YOIK een verfrissende aanvulling in de Haagse koorwereld.

Sefardische klanken uit Al-Andalus

We leven in een bijzondere tijd en ondanks dat allerlei culturen in Nederland vertegenwoordigd zijn, lukt het toch maar met mate om écht met elkaar in verbinding te komen. Vandaar dat Raoul Boesten het thema ontmoeting graag breder wilde trekken door de ontmoeting aan te gaan met verschillende culturen, religies en gemeenschappen. Kamerkoor YOIK zingt joodse (sefardische) liederen, arabische repertoire en liederen die ontstaan zijn aan het Spaans christelijke hof waarin bij uitstek die verbinding weerklinkt. Deze muziek ontstond in een hoogtij van de Spaanse cultuur en laat zien welke schoonheid, rijkdom en wijsheid kan ontstaan als verschillende culturen elkaar in respect en wederzijdse bevruchting kunnen ontmoeten. Tussen 711 en 1492 leefden Moslims, Joden en Christen in respectievelijke vrede met elkaar op het Iberische schiereiland. De muziek vertoont dan ook zowel vanuit haar thematiek als vanuit haar muzikale kenmerken elementen uit alle drie deze wereldgodsdiensten. YOIK zingt liederen in het Ladino, Hebreeuws en Sefardisch Arabisch die vertellen over de liefde, het dagelijks leven en verhalen vertolken uit het Oude Testament (het boek dat de drie godsdiensten met elkaar verbindt) en de Talmud. Dit doet het koor onder andere in een bijzondere muzikale samenwerking met musici van het Amsterdamse Marmoucha Orchestra, die de muziek kracht bij zetten met hun authentieke instrumenten als de darbuka, qanun, oud en blaasinstrumenten als de ney. Ook heeft componist Diederik van der Laag een gast compositie gemaakt op basis van een creatieve improvisatie met de koorleden.

De concerten

YOIK geeft vier concerten op bijzondere plekken in Den Haag, Amsterdam en Utrecht, onder andere in samenwerking met de Liberaal Joodse Gemeente. Hierbij vindt het concert plaats in de Liberale Synagogen in Den Haag en Amsterdam, in het Stadsklooster in Utrecht, en in de Lourdeskerk op Scheveningen.

Bijzondere gespreksmiddag tussen de wereldgeloven

Het eerste concert wordt voorafgegaan door een bijzonder kick-off evenement. Hierbij zal een inleidend dialooggesprek plaatsvinden met vertegenwoordigers van de drie religieuze tradities waar de muziek naar verwijst onder leiding van prof. dr. Irene Zwiep (Universiteit van Amsterdam).

Concertdata en tickets

zaterdag 18 juni: Liberale Synagoge Den Haag
zondag 19 juni: Liberale Synagoge Amsterdam
zaterdag 25 juni: Lourdeskerk Scheveningen
zondag 26 juni: Stadsklooster Utrecht

Tickets zijn te koop via www.yoik.nl.