De oude spirituele traditie van het lopen van de kruisweg krijgt met Stations of the Cross een nieuwe vorm. Bij culturele, historische, maatschappelijke en religieuze locaties in Hengelo bevindt zich telkens een kunstwerk dat een relatie legt tussen het thema van de betreffende halteplaats (ook wel statie genoemd), hedendaags lijden en kwetsbaarheid van de mens. De werken grijpen terug op universele thema’s die de staties typeren, zoals het kwaad en het goede, dood en leven, oorlog en vrede, haat en liefde.

De internationale kunstroute Stations of the Cross vindt in 2024 – na edities in Londen, Washington DC, New York, Amsterdam, Deventer en Toronto – plaats in het hart van Hengelo. Voor deze editie cureerde Arent Weevers (mediakunstenaar en theoloog) de route.

Deelnemende locaties

Thomassonhuis/Archimees
Waterstaatskerk
InteractContour
Oyfo Techniekmuseum
Brandweer Hengelo Centrum
Ayasofya moskee
ROC van Twente – De Gieterij
Schouwburg
Bibliotheek Hengelo Stad
Museum Hengelo
St. Lambertusbasiliek
Stadhuis
Kunstsociëteit ‘Lambooijhuis’
Joodse begraafplaats Hengelo

Kunstenaars

Marina Abramović
Sigalit Landau
Güler Ates
Anouk De Clercq & Tom Callemin
Erwin Olaf
Leni Dothan
Yola Monakhov Stockton
Peter Bogers
Arent Weevers
Masha Trebukova
Jon Henry
Fré Cohen

Ook is het Herdenkingsmonument bij het stadhuis van Pieter de Monchy en een documentaire van Human Right Watch in de route opgenomen.

Organisatoren: Kunstcommissie Waterstaatskerk | Stichting Faces, I See Faces: [email protected]. Curator: Arent Weevers. Website: Faces, I See Faces – Spiritualiteit en kunst (faces-isee-faces.nl).