Bij de tentoonstelling staan 22 papierkunstobjecten naast nieuwe gedichten van vijf eigentijdse dichters. Alle kunstwerken zijn geïnspireerd op het thema Tijd en Eeuwigheid en moeten bij de bezoekers een verstilde ervaring oproepen. Het is mindfulness voor museumbezoekers, schrijft het Bijbels Museum.

De papierkunstobjecten zijn gemaakt door Annita Smit. Een groot deel van de objecten is gemaakt van ultradundruk, gered Bijbelpapier – misdrukken en overdrukken – waar soms nog flarden teksten doorschemeren. Twee werken maakte Smit van gebruikte liedboeken, een ander van ‘total loss Bijbels’.

De gedichten bij de papierkunstobjecten zijn geschreven door Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou. Samen vertegenwoordigen zij een nieuwe generatie dichters, die lezers raakt, met uit het leven gegrepen alledaagse onderwerpen die ‘dicht bij huis’ lijken te zijn.

Beleving

Met alleen een introductietekst nodigt het Bijbels Museum bezoekers uit met deze in de monumentale ruimtes geplaatste kunst (‘slow art’) een verstilde ervaring te beleven: wat maakt de kunst in hen wakker? Welke gevoelens, vragen, ideeën of inzichten brengt die naar boven?

Bij de tentoonstelling verschijnt een boekje met nieuw essay van filosofe Joke Hermsen, een introductie en de vijf gedichten.

De tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid is tussen 1 juli en 19 september te zien in de Kloosterkerk en museum Escher in het Paleis, beiden in Den Haag. In het najaar is de tentoonstelling in Brabant te zien. Meer informatie is te vinden op de website van het Bijbels Museum.