In de Tweede Wereldoorlog konden voorgangers vanaf de kansel de Duitse wandaden aanklagen, vaak met gevaar voor eigen leven. Maar vandaag de dag zitten beduidend minder mensen aan de voet van de preekstoel. Horen wij daarom de kerken niet meer als het gaat om het vraagstuk van de maatschappelijke verharding? Is de paus de enige die zijn mond opendoet?

Wat is onze eigen positie als navolgelingen van Jezus Christus? Die immers sprak over naastenliefde. Maar naastenliefde van vandaag bereikt vaak niet eens het stadium van verdraagzaamheid. Ook christenen maken zich schuldig aan discriminatie.

Programma

9.45 uur: Ontvangst in de foyer met koffie en thee

10.30 uur: Opening door de voorzitter van Marienburg, Harrie van den Akker

10.45 uur: Sarah, door Sarah Muse, actrice en als vluchtelinge afkomstig uit Somalië

11.15 uur: Strijders, theater door Marokkaanse jongeren uit de Schilderswijk

11.45 uur: Paneldiscussie onder leiding van Henk Baars

12.15 uur: Lunch

14.00 uur: Wit is ook een kleur – documentaire van Sunny Bergman

14.50 uur: Vier workshops:

1. Gesprek met vertegenwoordigers uit de Afrikaanse gemeenschap – Mpanzu Bamenga (D66 – Eindhoven) Lerina Kwamba (Karibu Bibi) o.l.v. Henk Baars
2. Angst, oorzaak van intolerantie – o.l.v. Joke Litjens
3. Verdraagzaamheid en de Schrift – o.l.v. Daan Savert
4. Vieren in een multiculturele wijk – o.l.v. Frans Wijnen -pastor in Rotterdam-Zuid.

16.00 uur: Afsluiting met gebed en zang

Samen

Iedereen moet de kans krijgen om op een volwaardige manier deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Vanuit die gedachte stellen het Rotterdams Wijk Theater en Stagehuis Schilderswijk mensen in staat om theater te maken. Het geeft hen een uitingsmogelijkheid om te vertellen wat hen persoonlijk of in groepsverband bezighoudt. Theater verruimt op een creatieve manier hun ervaringsveld en positie in de maatschappij.

Over Sahra

Sahra is een one women show gespeeld door de Somalische Sahra Muse. De voorstelling gaat over Sahra die als vluchteling naar Nederland is gekomen en hier haar leven heeft opgebouwd. Tijdens de voorstelling vertelt Sahra vol humor en grappige anekdotes over opvoeden in Nederland en Somalië.

Over Strijders

Strijders – Jongeren van het Stagehuis Schilderswijk den Haag hebben samen met professionele acteurs en regisseur een treffende voorstelling gemaakt over dromen, discriminatie, radicalisering en identiteit. Het zijn niet de mooie, grote verhalen die hen maken wie ze zijn; hun levensloop wordt bepaald door de opeenstapeling van gebeurtenissen die hen keer op keer bij de keel grijpen. Zo ontstaat radicalisering, een way of life die in deze voorstelling dichtbij de werkelijkheid wordt getoond. Het is uitzonderlijk en vooral moedig dat juist deze jongens zich zo bloot durven geven. Direct na de voorstelling gaan zij in discussie met de zaal onder leiding van Henk Baars.

‘Wit is ook een kleur’
Sunny Bergman wil weten waarom veel hoogopgeleide witte mensen zich verongelijkt voelen over racisme en witte privileges. Spelen gevoelens van morele en culturele verhevenheid wellicht een rol?

Naast de informatie op deze pagina is er een brochure beschikbaar met aanvullende informatie. De brochure is te downloaden via deze link.

Praktische informatie: 
– Datum: zaterdag 28 oktober 2017
– Tijd: 09.45 – 16.30 uur
– Entree: deelname aan het congres kost € 20,- inclusief voorstellingen, workshops en een prima lunch. Leden van Marienburg kunnen ieder één introducé aanmelden voor € 10,-
– Aanmelden: bij voorkeur via deze link. Na invulling van het formulier komt u op de betaalpagina. Uw inschrijving is definitief na betaling van de deelnamesom. Per kerende mail ontvangt u direct uw factuur en gepersonifieerd E-ticket. Daarop staat ook de workshop van uw keuze tijdens het middagprogramma. Dit E-ticket is uw toegangsbewijs voor deelname aan het Mariënburg Congres 2017.

Cursus- en vergadercentrum Domstad

Koningsbergerstraat 9
Utrecht
Toon op Google Maps