‘Menselijk samenleven is momenteel vooral gericht op orde, veiligheid, controle en beheersing. In de Westerse wereld worden rationaliteit, vrijheid, onafhankelijkheid, autonomie, authenticiteit en zelfontplooiing als waardevol en zelfs als deugden gezien. Kwetsbaarheid en controle-verlies worden zoveel mogelijk gemarginaliseerd, en/of naar het privédomein verwezen. Wat verliezen we hiermee uit het oog?’ aldus Anbeek.

In haar lezing richt ze zich op ontregelende ervaringen, die zowel op individuen als groepen mensen betrekking kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld terroristische aanslagen. ‘Deze ontregelende ervaringen zetten de in de Westerse samenleving zo hoog gewaardeerde waarden als autonomie, en vrijheid onder druk, of plaatsen daar behoorlijke vraagtekens bij. Andere waarden worden juist zichtbaar, zoals solidariteit en verbondenheid, maar dan moeten wij wel de moed hebben om onze eigen kwetsbaarheid en die van anderen onder ogen te zien en te omhelzen. Wat is er nodig voor de moed om kwetsbaar te zijn?’

Deze theologie over ontregelende ervaringen is ook terug te lezen in eerdere publicaties van Anbeek, zoals ‘Overlevingskunst’, waarin ze op zoek gaat naar de diepere betekenis van dood en leven, en ‘Voor Joseph en zijn broer’, een filosofische verkenning van het belang van spelen. Dat laatste boek werd verkozen tot beste spirituele boek van 2019.

Anbeek is hoogleraar Remonstrantse theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij verzorgt de vierde Vrijzinnige Lezing die elk jaar wordt georganiseerd om zo vernieuwende theologie onder de aandacht te brengen en daarmee stem te geven aan (post)moderne vrijzinnigheid. Sprekers van vorige edities waren de Britse theoloog Theo Hobson, de Nederlandse hoogleraar Frits de Lange en de Amerikaanse eco-theologe Catherine Keller.

De Vrijzinnige Lezing vindt plaats op vrijdag 13 maart in de Geertekerk Utrecht. De kerk is geopend vanaf 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. Meer informatie en aanmelden kan via de website www.devrijzinnigelezing.nl

Geertekerk Utrecht

Geertekerkhof 23
Utrecht
Toon op Google Maps