Deze vragen komen aan de orde bij een symposium op 4 september in Amersfoort. Prominente theologen laten bij het symposium hun licht schijnen op de mogelijkheden van de media en de toekomst van de kerk.

“Wij zijn niet geroepen om de kerk te redden – daar zorgt God zelf voor”, zegt René de Reuver, scriba van de PKN. Theoloog en kerkbegeleider Remmelt Meijer stelt dat kerken vastzitten in ‘gestolde vormen’: “Is de preek wel de vorm voor een live-stream?” vraagt hij zich af.

Universitair hoofddocent praktische theologie Mirella Klomp gaat tijdens het symposium in op The Passion. “Miljoenen Nederlanders nemen jaarlijks deel aan een openbare multimediale uitvoering van Christus’ Passie. Wat zegt dat?” Theoloog Leo Koffeman is vooral benieuwd hoe een kerk zich goed kan presenteren in een digitale wereld. Kun je een internet-community echt vergelijken met een kerkelijke gemeenschap?

Workshops

Naast de discussies zijn er workshops en demonstraties van experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van video en sociale media. Onderwerpen als de inzet van Whatsapp-groepen, een Kinderkerk, het maken van podcasts en het bereiken van tieners komen hierbij aan de orde. De adviezen uit de workshops worden samengevat in een actieplan, zodat alle deelnemers naderhand aan de slag kunnen.

Het symposium kost €15,- en vindt van 09.30 tot 17.00 uur plaats in de Fonteinkerk in Amersfoort. Het symposium is ook online te volgen via een livestream. Meer inhoudelijke en praktische informatie is te vinden op de website van de Digitale Fontein.

Fonteinkerk Amersfoort

Robert Kochstraat 4
3817 JM Amersfoort
Toon op Google Maps