Franciscus verwonderde zich over alles wat leeft. Door groene en meditatieve workshops ontmoet je zijn leefstijl, die bestaat uit kwetsbaar, betrokken, eenvoudig en vredelievend leven. Daarbij ontwikkel je met oefeningen je eigen groene en geïnspireerde leefstijl.

Elke dag wordt kennisgemaakt met een kernthema van Franciscus door meditatie, zinwandelingen, creatief schrijven en spiritueel schilderen. De deelnemers kunnen ook meewerken in de moestuin. Franciscus is aanstekelijk in zijn enorme vreugde over het leven en alles wat je zomaar elke dag ontvangt. Dat maakt verduurzamen heel anders. De kernthema’s vormen samen een fijne leefstijl, zoals die wereldwijd door velen uit de franciscaanse beweging geleefd worden.

Vanuit het kernthema trekken we de lijn door naar duurzaam leven. Vredevol leven betekent bijvoorbeeld niet alleen in vrede proberen te leven met je medemensen, maar ook met de hele planeet. We staan stil bij het verhaal van Franciscus en de wolf en hoe je soms uit angst tekort te komen te veel inpikt. Vredevol verduurzamen kan ook betekenen elkaar niet de maat te nemen, maar ieder zijn eigen weg in verduurzamen gunnen.

Bij elk kernthema worden duurzame oefeningen gedaan, onder andere over welke keuzen meer en minder verschil maken en hoe je verduurzaming en een eerlijke verdeling verbindt. De deelnemers maken kennis met de Duurzame Ontwikkelings Doelen van de Verenigde Naties en krijgen vuistregels hoe ze concreet energie, eten, wonen, kleding en spullen kunnen verduurzamen.

Meer informatie over de driedaagse retraite en het programma is te vinden op de website van het Dominicanenklooster Huissen.

Dominicanenklooster Huissen

Stadsdam 1
Huissen
Toon op Google Maps