Modehuis van Muziek

Het Indiase muzieksysteem ‘Gharana’ is vergelijkbaar met een modehuis. Een instituut, vaak opgericht door een gevestigde naam, waar er hoogwaardige kwaliteit muziek wordt overgedragen van grootmeester naar leerling en van leerling naar talentvolle muziekstudenten. Elke Gharana heeft een eigen identiteit, specialisatie en ook een vestigingsplaats. De verschillende Gharana’s zorgen ervoor dat de eeuwenoude Indiase muziektraditie in leven blijft. De wereldberoemde Indiase fluitist Pt. Hariprasad Chaurasia was van 1992 tot en met 2018 verbonden als Artistiek directeur van de afdeling Indiase muziek van het Rotterdams Conservatorium.

Rotterdam is de enige stad in Europa waar al meer dan 30 jaar hoogwaardige Indiase klassieke muziek wordt onderwezen aan de hogeschool voor Muziek en Theater Codarts. De musici van Muses of Mindfulness zijn elk op hun eigen manier verbonden aan dit gerenommeerde instituut. Daarom vormen zij de Rotterdam Gharana.

Versmelting van Genres

De muziekvoorstelling bestaat uit drie stukken. In het eerste deel ‘Energized’ wordt het publiek meegevoerd met helende mantra’s en de klanken van de Indiase bamboefluit bansuri. De Mexicaanse fluitiste Aura Rascón, leerlinge van grootmeester Pt. Hariprasad Chaurasia, opent de avond met een romantische compositie in Raag Yaman.

In het tweede deel ‘Celebrate Life’ worden er opzwepende, bezielende Bhajans en Kirtans gezongen door Diepak Ramjiawan waarbij het populaire percussie instrument uit de Surinaams-Hindoestaanse muziekcultuur, de dholak, wordt geïntroduceerd door Aravinda Tedjai.

Het derde deel ‘Inner Calling’ is een verdieping van de klassieke Indiase Ragamuziek. De aardse stem van Prewien Pandohi-Mishre bekoort de harten van de luisteraars met Indiase Raga-composities. Hij wordt op percussie begeleid door de Indiase tablaspeler Tarang Poddar. De kroon van het slotstuk is een explosieve versmelting van emoties, tradities en technieken.

Agenda & kaartverkoop

Muses of Mindfulness, een ode aan de Klassieke Indiase Muziek
Donderdag 29 september ‘22
De Doelen, Eduard Flipse Zaal
Aanvang 20.00 uur
Speelduur 100 minuten

Er zijn nog enkele kaarten voor Muses of Mindfulness te koop.
Kaartverkoop: https://www.dedoelen.nl/en/agenda/19754/ode_aan_Indiase_klassieke_muziektraditie/Muses_of_Mindfulness

Over de organsatie

De derde editie van Muses of Mindfulness wordt georganiseerd door DesiYUP. Sinds 2011 organiseert Mahesvari Autar betekenisvolle voorstellingen voor diverse culturele instellingen. De missie van DesiYUP is om door middel van podiumkunsten de Nederlandse, Surinaams-Hindoestaanse en Indiase gemeenschap met elkaar te verbinden. DesiYUP doet aan talentontwikkeling en biedt vooral opkomende (inter)nationale makers een podium aan. De organisatie heeft in 11 jaar tijd ruim 60 activiteiten georganiseerd.