Muzikale rijkdom achter spirituele diversiteit in Nederland

Festival Sacred Songs sluit aan bij de religieuze en spirituele diversiteit die de huidige samenleving kenmerkt. Naast actieve geloofsgemeenschappen zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een individuele manier van geloofsbeleving. Zij zoeken spiritualiteit in bewust en verantwoordelijk leven in het hier en nu en het zich verbonden voelen met elkaar, de natuur of de kosmos. Het festival brengt de muzikale rijkdom achter die diversiteit in beeld en focust op de zeggingskracht en esthetiek van bezielde muziek, poëzie en rituelen.

Programmalijnen

Het festival ontvouwt zich langs meerdere programmalijnen die ieder een eigen actueel verhaal vertellen middels concerten in de Nieuwe Kerk en een uitgebreid programma gericht op beleving en duiding van de gepresenteerde cultuuruitingen in het Zuiderstrandtheater, theater De Vaillant en De Nieuwe Regentes.

Sufi Spirit
Sufi Spirit toont de belangrijke rol van muziek, dichtkunst en rituelen binnen het soefisme, de mystieke stroming binnen de Islam en zet de schijnwerpers op de wereldberoemde soefidichter en mysticus Djalaleddine Rumi (1207-1273). Het Canadese Constantinople Ensemble bestaat uit muzikanten die hun wortels in Turkije, Iran, Syrië en Canada vinden. Samen met de charismatische zangeres Ghalia Benali geven zij een exclusief concert in Nederland met hoogtepunten uit Rumi’s omvangrijke oeuvre waarbij Ghalia zelden te horen Arabische teksten van Rumi zingt. muziekvoorbeeld.
Zaterdag 21 november – Nieuwe Kerk

Meditation
Meditation schenkt aandacht aan muziek die de luisteraar in vervoering brengt en refereert aan reflectie en introspectie. The Tallis Scholars is een alom gelauwerd Brits koor dat behoort tot de topvertolkers van vocale muziek uit de periode tussen 1450 en 1600. Hun concert is gewijd aan de ‘gouden eeuw van Spaanse polyfonie’ met werken van componisten als Guerrero, Alonso Lobo en Tomás Luis de Victoria.
Zondag 22 november – Nieuwe Kerk

Sacred Nature
Sacred Nature focust op de oerband tussen spiritualiteit en de natuur, die uitdrukking vindt in vele teksten, ritmes, melodieën en rituelen. Wat kunnen we leren van deze spirituele teksten, wijsheden en gebruiken bij de noodzakelijke bescherming van onze natuur? Trio Merope en het veelgeprezen Litouwse koor Jauna Muzika brengen in een exclusief concert in Nederland een muzikale ode aan de natuur en aan de nacht. Hun songs verhalen over de spirituele verbinding tussen de natuur en de mens, over dieren, vogels, bloemen en bijen en over rituele magie in het dagelijks leven.
Zaterdag 28 november – Nieuwe Kerk

Women’s Voices
Women’s Voices zet de schijnwerpers op opvallende vrouwelijke performers die spirituele verhalen en muziek tot leven brengen in een sprankelende voorstelling met zang, dans, spoken word en filosofische beschouwing. Centraal staan vrouwenstemmen uit het heden en verleden: poëzie, teksten en muziek van vrouwelijke vrijdenkers, vernieuwers en verbinders. In deze nieuwe productie in opdracht van Festival Sacred Songs vertolkt Wishful Singing repertoire van de middeleeuwse powervrouwen Kassia (810-867) en Hildegard von Bingen (1207-1291) en van hedendaagse componisten als Kate Moore en Mathilde Wantenaar. Speciaal voor deze voorstelling werkt Wishful Singing samen met woordkunstenaar Siela Ardjesemito-Jethoe en filosoof Stine Jensen en dansgezelschap Kalpanarts.
Zondag 29 november – Nieuwe Kerk

Meer informatie over programma, tijden en tickets vanaf begin september 2020:
www.festivalsacredsongs.com of www.culture-connection.org.

Festival Sacred Songs is een initiatief van het Zuiderstrandtheater en stichting Culture Connection. Het programma komt tot stand in samenwerking met Haagse partners waaronder De Vaillant, De Nieuwe Regentes en Initiatives of Change. Festivalcurator is Jeanneke den Boer. Het festival vond eerder plaats in 2016 en 2018. Het festival is mede mogelijk dankzij gemeente Den Haag, VSB-fonds, BankGiroLoterijfonds.

Nieuwe Kerk, Den Haag

Den Haag

Spui 175
2511 BM Den Haag
Nederland
Toon op Google Maps