Alledaagse waardigheid werpt een blik terug op de tumultueuze jaren tachtig en negentig, toen de jonge wetenschapper Philomena Essed als pionier baanbrekend onderzoek deed naar racisme in Nederland. Haar boek Alledaags racisme uit 1984 blijft een mijlpaal. Voor deze documentaire ontmoet Essed, die tegenwoordig in Californië woont en werkt, opnieuw Prinses Irene, aan wie zij in 1984 het eerste exemplaar van haar boek overhandigde. Daarnaast gaat Essed in gesprek met jonge studenten.

De documentaire geeft een boeiende inkijk in het anti-racismedebat in Nederland, waarbij het werk van Essed niets aan actualiteit en relevantie blijkt te hebben verloren. Essed heeft de weg geëffend voor een intersectionele benadering waarmee we racisme in de samenleving beter kunnen herkennen, begrijpen en uiteindelijk kunnen uitdagen. Een analyse die nu net zo actueel is als in 1984. De film combineert zeldzaam archiefmateriaal, stamboomonderzoek en boeiende dialogen met prominente figuren zoals Gloria Wekker, Marion Bloem en Anja Meulenbelt en de volgende generatie wetenschappers en activisten.

De première vindt plaats in aanwezigheid van Philomena Essed en regisseur Ida Does.

Na afloop van de film zijn er muzikale optredens van David Christopher Gillmon-Jackson (componist filmmuziek en zang), Arturo den Hartog (zang), Marlon Titre (gitaar) en Djuwa Mroivili (vleugel).

De filmpremière maakt onderdeel uit van de Black Achievement Month.

Kijk hier voor meer informatie en ticketverkoop. En lees het interview met Philomena Essed door Zoë Papaikonomou.