Frieda Hunziker (1908-1966) verbleef in 1951 en 1952 twee maanden op Curacao en vond daar volop inspiratie. Haar geabstraheerde figuratieve schilderijen uit de jaren kort na de oorlog maken plaats voor vrijer kleurrijk werk. Nog tot ver in de jaren vijftig werken de Curaçaose invloeden door in Hunzikers werk. Het wordt kleurrijker, lichter van kleur en abstracter. In plaats van een gestileerde, kubistische abstractie van de werkelijkheid, schildert ze vrijer, in losse kleurvlakjes of strepen.

Een bredere blik op Curaçao
Hunzikers werk is volgens het museum op te vatten als een ode aan het eiland. Een liefdevol, maar ook een geromantiseerd beeld dat zich richt op de natuur en klimaat, maar minder op het sociaal-maatschappelijke aspect. De blik van Hunziker verbeeldt daarom slechts een deel van de realiteit van het eiland, waarin kolonisatie nog steeds zijn doorwerking heeft.

Het museum belicht het verhaal van Frieda Hunziker daarom breder, kritisch en met de blik van nu. Hoe kijken huidige bewoners, of mensen die hun wortels op Curaçao hebben, naar het eiland? Op verschillende plekken in de tentoonstelling zijn koptelefoons te vinden, waarop verhalen te horen zijn van verschillende personen uit Schiedam en omgeving.

Hedendaagse interventies
Ook geven hedendaagse kunstenaars hun visie op Curaçao met hun werk. Ze snijden actuele sociale kwesties aan die spelen op het eiland, zoals identiteitsvorming onder invloed van meerdere culturen, de vervuiling door olieraffinaderij Isla en de soms problematische invloed van het toerisme. Gezamenlijk tonen zij dat de waaier aan achtergronden en identiteiten Curaçao maakt tot de plek die het eiland vandaag de dag is.

Schiedammers en Curaçao
In het verlengde van de tentoonstelling over Frieda Hunziker voeren co-curatoren Melisa Cijntje en Melany Evora samen met beeldend kunstenaar Tarona gesprekken met jongvolwassenen uit Schiedam en omgeving met wortels op het eiland. Vanuit die gesprekken ontstaat in de Stadsgalerij van het museum een parallelle tentoonstelling genaamd Mens van de aarde – Hendi’i mundu.

De tentoonstelling Frieda Hunziker, een vlucht naar Curaçao is te zien van 29 april tot en met 3 september in Stedelijk Museum Schiedam.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112
Schiedam
Toon op Google Maps