De Open Call EXODUS vormde de basis van de tentoonstelling. Een curerende commissie met onder meer Raul Balai, Rikko Voorberg en Onno Zijlstra was overweldigd en verrast door de hoeveelheid en de hoge kwaliteit. Commissievoorzitter Yuki Kho: ‘Het was een grote, maar ook leuke opdracht om samen uit de meer dan 700  inzendingen een selectie te maken. We zijn trots op het eindresultaat. Dat bevat werk gemaakt in verschillende disciplines, van makers met uiteenlopende achtergronden en vertelt samen een meerstemmig verhaal. Veel werken schuren, en bevragen urgente hedendaagse maatschappelijke kwesties.’

De tentoonstelling EXODUS die de kloostergangen volgt langs kleine kabinetten en grote zalen, is dynamisch in zowel vorm als inhoud. Er is ruimte voor intieme en persoonlijke werken, zoals de verfijnde collages van Eva Spierenburg (Koninklijk Prijs voor Vrije Schilderkunst 2022) en de fragiele waterval van papier die kunstenaar Szu-Han Lin maakte over haar eigen emigratieverleden. Maar er is ook uitgesproken ruimtelijk werkwaar bezoekers helemaal in op kunnen gaan. Zoals de kritische installatie met textiel van Antonio Jose Guzman, of de zee van zoutbergen van AnneMarie van Splunter.

unnamed1
Eva Spierenburg: Nu mag je lijden

Ook te zien is werk van: Mario Sergio Alvarez, Fatima Barznge, Airco Caravan, Anook Cléonne, Sam Drukker, Loes Groothuis, Esther Hoogendijk, Domenique Himmelsbach de Vries, Jaasir Linger, Mehdi Mashayekhi, Joyce Overheul, Marieke Ploeg, Sybren Renema, Hanan Saif, Gurt Swanenberg, Celine van den Boorn, Marcha van den Hurk i.s.m. makers van de Pauluskerk Rotterdam, Alydia Wever en videokunstenaars als Zhixin Liao & Bernardo Beirão, Thom van Rijckevorsel en Roosje Verschoor.

Kunstenaars Monika Dahlberg, Wianda Keizer en Cecilia Rebergen maken als artist in residence nieuw site-specifiek werk voor de tentoonstelling.

Met EXODUS willen de initiatiefnemers mensen in het hart raken, zachtmoedig confronteren, inspireren en bemoedigen. En laten zien welke belangrijke bijdrage kunst kan leveren aan een samenleving in tijden van spanning en verandering.

Voorafgaand aan de groepstentoonstelling in Maarssen is een eerste selectie van ruim 60 werken al te zien als EXODUS de online tentoonstelling via www.exodus.nu. Bij de groepstentoonstelling in Buitenplaats Doornburgh vindt een uitgebreid activiteitenprogramma plaats gedurende de looptijd van de tentoonstelling, tussen 24 maart en 24 september 2023: speciale rondleidingen, ontmoetingen met kunstenaars, concerten en huiskamergesprekken rond het thema EXODUS.

EXODUS is een samenwerkingsproject van het Bijbels Museum en Buitenplaats Doornburgh bij Utrecht. Het geheel is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van alle partners en de steun van het Mondriaan Fonds, de Vermeulen Brauckman Stichting, het Predikfonds, Zabawas, het Rita en Rudolf Boon-Schillingfonds, Cultuurfonds Stichtse Vecht en Fentener van Vlissingen Fonds.