In 1863 werd de trans-Atlantische slavernij afgeschaft. In Suriname moest men daarna nog tien jaar gedwongen werken op de plantages. Ook in het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk vond slavernij plaats, de herdenking heet in het Papiaments Kadena Kibrá. Door met heel provincie Utrecht te herdenken en te vieren werken we aan bewustwording rondom het slavernijverleden én de doorwerking daarvan.

Het comité 30 juni/1 juli Utrecht lanceert een campagne om te laten zien dat Keti Koti een gedeelde en gelaagde ervaring is in Utrecht. Onder de titel Keti Koti = Utrecht delen vier personen hun verhaal. Van FunX DJ Fernando Halman’s inzet voor bewustwording tot Thalitha Bhugwandass’ passie voor het onderwijs, en van Gina Avans en Cornelly Chan A Hung’s generationele heling tot Isaiah’s perspectief op de verbinding tussen het slavernijverleden en Utrecht.

De campagne nodigt Utrechters uit om hun eigen beleving van Keti Koti te delen met de hashtag #Ketikotiisutrecht op social media.

Fernando_Halman_ketikoti-utrecht
Beeld door: Fèmi Aboh

De herdenking van het slavernijverleden vindt plaats op zondag 30 juni van 15.00 tot 16.30 uur bij het slavernijmonument in het Griftpark. Door onder andere muziek, gedichten en een kranslegging wordt het trans-Atlantische slavernijverleden herdacht.

Op maandag wordt tussen 12.00 en 22.00 uur de vrijheid gevierd bij het activiteitenveld in het Griftpark. Fernando Halman, bekend als presentator en dj bij FunX, zal de viering hosten. Bezoekers kunnen rekenen op een dag vol verdieping, verbinding en heerlijk eten.

Voor het hele gezin zijn er speciale activiteiten, zoals t-shirts versieren en vrijheidsvogels maken. Ontdek de geschiedenis van de haarvlechten (braids), het Afaka-schrift en de rol van winti in het verzet tegen de slavernij. Dans op de muziek van artiesten als Sarah-Jane & 4 The Culture, Cache Royal, Kankantrie en Tranga Rugie. Het volledige programma is te vinden op www.ketikoti030.nl. Zowel de herdenking als de viering zijn gratis toegankelijk.

Griftpark Utrecht

Griftpark
Toon op Google Maps