Hoe kun je als wit persoon bijdragen aan een anti-racistische samenleving? Het is een vraag waar we bij de Graalbeweging mee aan de slag gingen. Tijdens de eerste ronde van Het Witte Huiswerk spraken we met schrijver en filosoof Babah Tarawally en podcastmaker en redacteur Ebissé Rouw.

Nu zetten we het gesprek voort. Onze eerste gast is Sunny Bergman, een witte vrouw die zich óók deze vraag stelde: wat kan ík doen? Sunny laat het niet bij vragen alleen. Zij gaat op onderzoek en dompelt zichzelf onder in meningen en overtuigingen van Nederlanders. Het resultaat van haar werk? Teksten en documentaires die veel stof doen opwaaien.

Met Sunny gaan wij op 26 maart in gesprek over haar rol als ‘witte bondgenoot’. Op welke manier zet Sunny zich in in de strijd tegen racisme? Waar komt haar strijdlust vandaan? En welke tips heeft zij voor mensen die géén documentaires maken of boeken schrijven? Oftewel: hoe kun je op een kleine, toegankelijke manier bijdragen aan anti-racisme?

In 2016 maakte Sunny Bergman de documentaire Wit is ook een kleur. De documentaire is online te bekijken via onderstaande link: https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2016/december/wit-is-ook-een-kleur.html

Het is een absolute aanrader voor wie durft: een confrontatie met de positie die veel witte Nederlanders onbewust aannemen. De documentaire biedt bovendien een goede basis voor het gesprek met Sunny Bergman. Welke vragen heb je naar aanleiding van het kijken van de documentaire voor Sunny?

Bekijk ook Zwart als Roet (2016) en haar nieuwste documentaire Oproerkraaiers (2021). Neem al je vragen en opmerkingen voor Sunny mee naar de volgende editie van Het Witte Huiswerk, op vrijdagavond 26 maart. We zien je daar!

En we praten op 9 april met Clarice Gargard over haar werk als journalist, columnist, programmamaker, schrijver en social advocate. Kortom: over de manier waarop zij haar mens-zijn inzet voor een eerlijkere wereld. Ook daar ben je van harte welkom!

Informatie en aanmelden

Begeleiding: Marieke van Andel
Datum: vrijdag 26 maart
Tijd: 20:00 tot 21:45 uur (online via Zoom)
Ticket: € 7,50
Aanmelden: vóór 26 maart via [email protected]

Het Witte Huiswerk – uitnodiging Sunny Bergman