Het festival vindt plaats rond bioscoop het Ketelhuis in Amsterdam-West. Naast films worden er ook debatten, paneldiscussies en Q&A-sessies met de filmmakers georganiseerd. Het doel is om de wereld te bevragen, te raken en om bewustwording teweeg te creëren tussen filmmakers, het publiek en experts.

De focus ligt op verhalen waarin vrouwen centraal staan, verhalen uit de LHBTIQ+- gemeenschap, migrantenverhalen, en verhalen over mensen met mentale of fysieke beperkingen. In het programma van dit jaar zijn ook thema’s als mileu en klimaat, racisme en discriminatie en sociale (on)rechtvaardigheid vertegenwoordigd.

Ons programma-aanbod is op cultureel gebied zeer divers. Er zullen films te zien zijn uit alle uithoeken van de wereld. Het is dan ook ons doel om ervoor te zorgen dat een breed publiek zich kan herkennen in ons programma. Dat is alleen mogelijk door een divers programma aan te bieden waarin intersectionaliteit en diversiteit belangrijke sleutelwoorden zijn. Ons programma-aanbod bevat films vanuit de hele wereld en wij geloven dat het belangrijk is deze verhalen naar Nederland te brengen. Iedereen draagt een ander verhaal met zich mee.

Het is noodzakelijk te luisteren naar elkaars verhaal en in dialoog te gaan om elkaar beter te begrijpen. Humans of Film Festival (HoFF) werd in 2020 opgericht door Feargal Agard en zijn team met als belangrijkste doel: bruggen bouwen door onderwerpen die ons allen aangaan op een creatieve en laagdrempelige manier bespreekbaar te maken, en gemarginaliseerde groepen een kans te geven om hun stem te laten horen.

RUIMTES | SPACES
Dit jaar staat het filmfestival in het teken van ruimtes | spaces. Het thema refereert aan de ervaringen die we allemaal hebben in publieke, gedeelde en privé ruimtes, zoals je werkplaats, je buurt, de straat en thuis. Het thema moedigt bezoekers aan om de wereld waarin we in leven te bevragen. Herken en zie je jezelf terug in het straatbeeld? Voel jij je gezien en vertegenwoordigd in je eigen buurt?
Voel jij je thuis op de werkvloer? Waarom waant de één zich ‘empowered’, superieur of onschendbaar in een bepaalde ruimte, terwijl een ander zich daar niet welkom voelt? Wat maakt een ruimte een safe space, een veilige plek?
Het festival wil de prangende onderwerpen die in de films aan bod komen zo dichtbij mogelijk brengen voor het Amsterdamse publiek. Dit zijn geen abstracte problemen die zich aan de andere kant van de wereld afspelen, maar kwesties die ons allemaal aangaan. Door middel van Q&A’s, talks en nabesprekingen met verschillende sprekers en vertegenwoordigers van lokale organisaties willen de organisatoren de universele onderwerpen tastbaar maken voor het Amsterdamse publiek.

Openingsfilm
De openingsfilm UÝRA – The Rising Forest (Juliana Curi, 2022) draait om het artistiek en magisch gedocumenteerde verhaal van Uýra, een inheemse transgender persoon en kunstenaar. Uýra reist door het Braziliaanse Amazonewoud op een reis dat in het teken staat van zelfontdekking. Gebruikmakend van de kunstzinnige en rituele uitvoeringen en voorouderlijke boodschappen, leert Uýra inheemse (transgender- en non-binaire) jongeren, door middel van rituele kunstexpressies, om te gaan met structureel racisme en transfobie in Brazilië. Deze prachtige documentaire is onlangs vertoond bij het Duitse Dokufest, heeft de Audience Award for beste documentaire gewonnen (Frameline Film Festival) en ook een special program Award for freedom (Outfest Film Festival).

Slotfilm
Het festival sluit op zondagavond af met de Iraanse film Ta Farda | Until Tomorrow (Ali Asgari, 2022). Dit spannende verhaal begint wanneer de alleenstaande moeder Fereshteh haar in het geheim geboren baby met spoed moet zien onder te brengen, omdat haar conservatieve ouders onaangekondigd op bezoek komen. Ze wordt ze gedwongen om haar problemen binnenshuis te verplaatsen naar het publieke domein. Wanhopig maar ookvastberaden haar agentschap te behouden, maar zal het haar lukken? Ta Farda werd op de tijdens de 72ste Berlinale vertoond.

Jury en Audience Awards
Elke jaar maken alle films kans op de Juryprijs | Jury Award, die wordt uitgereikt door drie juryleden, allen bekenden uit de Nederlandse filmwereld. En natuurlijk worden festivalbezoekers ook gehoord: zij mogen de organisatie na elke screening laten weten wat ze van de film vonden. De hoogst beoordeelde films dingen mee naar de Publieksprijs | Audience Award. In totaal zullen 10 feature films en 7 korte films meedingen naar deze awards. Zeer binnenkort zal de tickets sales starten en op onze website kan je meer ontdekken over de andere films.

Zie ook de website van het festival.

Het Ketelhuis

Pazzanistraat 4
1014 DB Amsterdam
Toon op Google Maps