Het festival vindt plaats in de maatschappelijk roerige tijd van de corona pandemie en de internationale Black Lives Matter beweging. Het festival thema 2020 The Human Perseverance was al voor de Corona crisis vastgelegd, maar krijgt in deze context extra betekenis. Tijdens het festival worden een Jury Award en een Audience Award uitgereikt. De jury wordt binnenkort bekend gemaakt.

Volgens de organisatoren is het belangrijker dan ooit om verhalen te delen van en door mensen die in onze maatschappij en daar buiten vaak niet gehoord worden, en een licht te werpen op sociale realiteiten die veel te lang te weinig aandacht gekregen hebben.

Maar het festival wil verdergaan dan de problemen in de wereld aan te kaarten. Door middel van Q&A’s, talks en nabesprekingen met verschillende sprekers en vertegenwoordigers van lokale organisaties willen de organisatoren de universele onderwerpen tastbaar maken voor het Amsterdamse publiek.

“Dit festival is opgericht vanuit een passie voor het vertellen van verhalen, en een behoefte om een podium te bieden aan stemmen die in de huidige maatschappelijke context nodig zijn en breder gehoord moeten worden”, zegt Feargal Agard, oprichter van Humans of Film Festival.

Sneak preview internationaal programma

In de Feature Length categorie zijn dit jaar zes films geselecteerd. Films, die nog niet op de grotere Nederlandse filmfestivals vertoond zijn, maar die Humans of Film Festival relevant vindt en naar een groter publiek wil brengen.

Zoals bijvoorbeeld de openingsfilm Queen of Lapa (Theodore Collatos, Carolina Monnerat, Brazilië, 2019) waarvan het film magazine Variety zegt “Theodore Collatos and Carolina Monnerat’s feature about a Rio de Janeiro hostel for trans sex workers and its celebrity owner-founder recalls such trailblazing docs from a half-century ago as “Portrait of Jason” and “The Queen,” in that it is about larger-than-life personalities who are outliers from the societal mainstream”.

De film neemt het publiek mee in het leven van Luana Muniz, actrice én transgender beroemdheid in Brazilië. Het is een aangrijpende documentaire over trans vrouwen in
Brazilië en het geweld dat zij ervaren, die zich ook inzet tegen de stigmatisering van sekswerk door sekswerkers zelf aan het woord te laten.

Amina (Kivilcim Akay, Turkije, Amerika, 2019) vertelt het verhaal van de Senegalese Amina, die in een textielfabriek in Istanbul werkt. De film legt op een persoonlijke manier de subversieve behandeling van zwarte migranten in de Turkse samenleving bloot. De film toont niet alleen het expliciete, uitgesproken racisme maar ook de minder zichtbare dagelijkse microagressies en vooroordelen. Amina wordt niet neergezet als een slachtoffer, maar de film schetst juist een multidimensionaal beeld van haar als persoon. Een echte eyeopener.

De documentaire What happened to the Bees? (Adriana Otero Puerto, Mexico, 2019) volgt twee bijenhouders uit een Maya gemeenschap in Mexico, die de overheid wakker willen schudden met het doel om agro-chemicaliën, die dodelijk zijn voor bij en mens, te verbieden. Daarbij zijn de niet bang de strijd aan te gaan met grote bedrijven zoals Monsanto, die door het verkopen van gevaarlijke chemicaliën aan slecht voorgelichte boeren een zware verantwoordelijkheid voor dit probleem dragen. Deze film kwam kort na de spraakmakende Honeyland in de Bioscopen maar bleef onbegrijpelijker wijze onder de media radar. Een aanrader!

Andere films op het programma zijn Boys Who Like Girls (Inka Achte, Finland, 2018), The Ashram Children: I am No Body, I Have No Body (Jonathan Ofek, Israël 2019) en Guie’dani’s Navel (Xavi Sala, Mexico, 2018). Naast het feature length programma presenteert Humans of Film Festival ook een short film programma met zeven korte films uit Italië, Egypte, Turkije, Engeland, en Nederland.

Randprogrammering

Het filmprogramma is ingebed in een reeks thematische Q&A’s met regisseurs en sprekers van verschillende Amsterdamse organisaties zoals o.a. Beesupport, WellBeeing, Soet Heem, Operatie Periscoop, Who’s Right Festival en het Aidsfonds, die zich inzetten voor prangende sociaal-maatschappelijke kwesties. Door het gesprek met vertegenwoordigers uit de gemeenschappen te voeren wil het festival de thema’s binnen een persoonlijke context plaatsen en zo meer nabijheid met het Amsterdamse publiek mogelijk maken.

Humans of Film Festival wil met haar randprogrammering een bijdrage leveren aan een open en genuanceerd debat en bewustwording door kritische discussies en uiteenzettingen te faciliteren.

LAB111

Arie Biemondstraat 111
1054 PD Amsterdam
Nederland
Toon op Google Maps