De expositie omvat een grafische levenslijn van Ramdas, aangevuld met tv- en video-opnamen, krantenknipsels, boeken en persoonlijke objecten. Deze unieke samenstelling biedt een inzicht in zijn persoonlijke en professionele leven.
Naast de visuele presentatie organiseren we activiteiten en discussieavonden. De avonden zullen thema’s behandelen zoals identiteit, vriendschap, de verantwoordelijkheid van intellectuelen in het publieke debat en de betekenis van culturele diversiteit in een veranderende samenleving.
Gastcurator van de expositie is Karin Amatmoekrim. In 2023 promoveerde ze aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over het leven van Anil Ramdas. Het boek ‘In wat voor een land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet’ is de handelseditie van haar proefschrift.
De tragiek van Ramdas’ leven werd vaak gezocht in zijn thuisloosheid en de ontworteling die zo kenmerkend is voor het bestaan van de migrant. Amatmoekrim voegt hier een ander perspectief aan toe: in een tijd waarin populistische opvattingen verschuiven van de onderbuik naar het centrum van ons politiek denken, houdt Anil Ramdas de Nederlander een genadeloze spiegel voor. Wat zegt de manier waarop Ramdas werd gelezen en begrepen over Nederland zelf?
Praktische informatie
De tentoonstelling In wat voor land leef ik eigenlijk? is tot en met 1 augustus te zien in West Den Haag, gevestigd in de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout 102. Meer informatie over het museum en de openingstijden is te vinden op de website.