Inspelen op zinsgevingsvragen

Voor beide organisaties is deze nieuwe samenwerkingsvorm kenmerkend. Beide organisaties zijn actief bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Allebei maken ze een nieuwe doorstart door en pakken ze nieuwe uitdagingen met een nieuw elan op. Doel: Inspelen op zingevingsvragen, die actueler blijken dan ooit, hoort daarbij.

Ontwikkelingen Orientalis

Orientalis verheugt zich in een nieuwe Raad van Toezicht en een nieuw bestuur. Het museumpark lanceert binnenkort een nieuw kunstproject rond De Toren van Babel met een festival op 24 juni onder het motto ‘De spraakverwarring voorbij’. Verder heeft Orientalis drie nieuwe wandelroutes uitgezet: religieus, cultureel en voor kinderen. De vier tentoonstellingen in het binnenmuseum kunnen de scholen helpen om de cultuur christelijke achtergrond van onze samenleving te verduidelijken waarbij ondersteuning vanuit het museum geboden kan worden. De tentoonstelling zijn: Toen God nog schreef (ontstaansgeschiedenis van Heilige Boeken), Eeuwige Verhalen, Imago Christi , Het Kruis in handen van mensen (waarom het Kruis centraal staat in het christendom). Op Palmpasen en op Tweede Paasdag staat een muziektheater op stapel met de titel Pasen door de ogen van Maria Magdalena.

Ontwikkelingen Fortmann Centrum

Het Fortmann Centrum betrok onlangs een nieuw kantoorpand in Doddendaal en heeft zijn website compleet vernieuwd en beter op de doelgroep afgestemd. Het centrum is bezig zijn cursorisch aanbod te vernieuwen en eigentijdser te maken. Ook is er een werkgroep actief met de ontwikkeling van opleidingsvormen om leraren en trainers op te leiden en met leertrajecten voor scholen, bedrijven en instellingen. Op 1 juni gaat Radboud-hoogleraar visuele cultuur Anneke Smelik de allereerste Han Fortmann Lezing geven.

Samenwerking

Zowel Orientalis als Fortmann Centrum willen bovendien investeren in samenwerking. Niet alleen met elkaar, maar ook met andere organisaties en instellingen. Zo’n eerste onderlinge samenwerking gaat over de intrigerende vraag hoe God zich anno 2017 laat zien vanuit de vijf belangrijkste wereldreligies: de drie godsdiensten waarmee Orientalis sinds jaar en dag vertrouwd is, christendom, jodendom en islam, aangevuld met hindoeïsme en boeddhisme.

Inspiratiedag

Het dagprogramma op 20 mei biedt een verkenning van en een verdieping binnen de disciplines die de wereldgodsdiensten aanbieden over een mogelijke ‘ontmoeting’ met God. Al wandelend komen de deelnemers aan deze bijzondere dag alle vijf exponenten van de betrokken religies tegen en raken in gesprek. Na een geheel verzorgde lunch gaat de wandeling door en worden de bezoekers vergast op spirituele oefeningen die kenmerkend zijn voor de verschillende godsdiensten. Een gezamenlijk zangwerkstuk o.l.v. een dirigente van spirituele koren en een bezoek aan een nieuw aangelegd labyrint in de woestijn van Orientalis vormen het slotstuk. Na een korte evaluatie ontvangt iedere deelnemer een leuk godsbeelden-cadeau.

Praktische informatie:

Datum: zaterdag 20 mei 2017
Tijd: 09.30-17.00 uur
Deelnamekosten: € 39,95
Met de kortingscode uit de wijkkrant Nijmegen-Oost betaalt u € 29,95
Aanmelden/meer info via www.fortmanncentrum.nl

Museumpark Orientalis

Profetenlaan 2
Heilig Landstichting
Toon op Google Maps