Demerara was tussen 1745 en 1815 een Nederlandse kolonie en onderdeel van Nederlands Guyana. In 1815 werd het gebied afgestaan aan de Britten. Het boek White Debt gaat over de slavenopstand van 1823 in de kolonie. Volgens Harding is deze opstand van groot historisch belang, want deze opstand zorgde voor een domino-effect dat er uiteindelijk toe leidde dat het Britse Rijk de slavernij afschafte.

Harding beschrijft in zijn boek de slavenopstand door de ogen van vier mensen: de slaafgemaakte Jack Gladstone, missionaris John Smith, de kolonist John Cheveley en politicus en slavenhouder John Gladstone, vader van de liberale premier William Gladstone. In 2022 verscheen de Nederlandse vertaling van het boek, Witte schuld.

Harding, zelf nazaat van plantagehouders, breekt in zijn lezing een lans voor bewustwording, onderwijs over het slavernijverleden én herstelbetalingen. Hij onderzoekt of afstammelingen van degenen die profiteerden van slavernij verantwoordelijkheid moeten nemen voor de ‘White Debt’, en benadrukt de dringende noodzaak van erkenning, educatie en herstelbetalingen.

Over de Keti Koti lezing

De Keti Koti-lezing wordt elk jaar georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en vindt tussen 18.30 en 21.30 uur plaats in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De lezing is in het Engels. De toegang is gratis, aanmelden is verplicht en kan via de website van het Scheepvaartmuseum.

Scheepvaartmuseum Amsterdam

Kattenburgerplein 1
1018 KK Amsterdam
Toon op Google Maps