De roos is zonder waarom
Ze bloeit, omdat ze bloeit.
Ze geeft niet om zichzelf,
vraagt niet of men haar ziet.

Het gedicht is afkomstig van de Duitse dichter Angelus Silesius (1624-1677). Hij liet zich hierbij inspireren door de middeleeuwse filosoof/mysticus Meister Eckhart wiens vurige pleidooi om te leven vanuit ontvankelijkheid, zonder waarom, ook in onze tijd een grote waarde en zeggingskracht blijkt te hebben. Leven zonder waarom raakt aan een benadering van het bestaan als fundamentele openheid, waarbij het ‘ik’ geen eindpunt maar een beginpunt vormt. Maar hoe doe je dat, leven zonder waarom? En wat zijn de praktische en ethische implicaties van een dergelijke levenshouding?

Tijdens dit kloosterweekend laten we ons inspireren door drie denkers/schrijvers die allen in een traditie staan waarin innerlijkheid de centrale houding en drijfveer vormt: de Dominicaanse filosoof/mysticus Meister Eckhart (1260-1328), de Deense schrijver Sören Kierkegaard (1813-1855) en de Zweedse diplomaat/schrijver Dag Hammarskjöld (1905-1961). Alle drie geven zij – in hun werk en leven – op eigen wijze taal en uitdrukking aan de benadering van het leven als existentiële openheid en laten zij zien hoe deze levenshouding doorwerkt en tot bloei kan komen in het persoonlijke en maatschappelijke leven.

Gedurende de midweek zal Welmoed Vlieger een drietal inleidende lezingen geven over genoemde denkers in relatie tot de moderne tijd. Thema’s die aan bod komen zijn o.a. leven zonder waarom, het waagstuk van de enkeling, innerlijkheid en levenskunst, dienstbaarheid en moreel leiderschap. Via het gezamenlijk lezen en bespreken van bronteksten en middels meditatie en film zal de hoofdthemathiek verder worden verkent en verdiept.

U bent van harte welkom!

Welmoed Vlieger studeerde Wetenschap van Godsdienst & Levensbeschouwing en vervolgens Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Zij specialiseerde zich in het werk en denken van de Dominicaanse filosoof/mysticus Meister Eckhart en is daarnaast sterk geïnspireerd door o.a. Plato, Heidegger, Kierkegaard en Hammarskjöld. Welmoed bereid zich momenteel voor op een promotieonderzoek over innerlijkheid en politiek aan de VU. Zij is freelance docent, spreker en publicist en begeleidt retraites en kloosterweekenden. Meer informatie: www.welmoedvlieger.nl

Praktische informatie:

Datum: 29 augustus – 1 september
Kosten: vanaf € 284,-
Aanmelden: via deze link

Dominicanenklooster Huissen

Stadsdam 1
Huissen
Toon op Google Maps