Het nationale monument bevindt zich in het hart van het Joods Kwartier in het Weesperplantsoen. Een labyrint van gangen van twee meter hoge bakstenen muren bevatten 102.000 stenen met de namen van alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Deze bakstenen muren dragen vier spiegelende roestvrijstalen Hebreeuwse letters, die samen ‘in memoriam’ betekenen. Voor de uitwerking van het ontwerp werkte Libeskind samen met Johan van Lierop en architectenbureau Rijnboutt.

In december 2017 presenteerde de Pools-Joodse architect Libeskind samen met het Nederlandse Auschwitz Comité het ontwerp voor het monument, waarna Arcam in samenwerking met het Nederlandse Auschwitz Comité een uitverkochte lezing organiseerde in De Duif in februari 2018. Nu nadert het Holocaust Namenmonument zijn voltooiing.

De onthulling zal zondagmiddag 19 september plaatsvinden in besloten kring, maar is integraal te volgen via een live uitzending van de NOS.

Programma
14.30 Inloop in De Balie

15.00 Welkom door Indira van ’t Klooster (directeur Arcam)

15.05 Introductie Floris Alkemade (voorm. Rijksbouwmeester, adviseur van het Auschwitz Comité) over het belang van het Namenmonument

15.15 Het Namenmonument in (architectuur-)historisch perspectief door Wim de Wagt (auteur van de publicatie ‘500 meter namen – de Holocaust en de pijn en de herinnering’)

15.25 Lezing Daniel Libeskind over het ontwerp en de totstandkoming van het Namenmonument

15.45 Q&A met Judith Zilversmit (Chef PS en PS van de Week, Het Parool) over het belang van het Namenmonument bij het gedenken voor toekomstige generaties

15.50 Gesprek met Daniel Libeskind, Floris Alkemade, Wim de Wagt en Judith Zilversmit, onder leiding van Indira van ‘t Klooster

16.45 Afsluiting met Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité en opdrachtgever Holocaust Namenmonument

17.00 Einde

Voertaal: Engels

TICKETS

Tickets live event De Balie: € 20,-
UITVERKOCHT
Tickets om deze middag live bij te wonen, zijn vanwege de geldende covid-beperkingen beperkt.
De Balie hanteert uiteraard voorgeschreven voorzorgsmaatregelen om je bezoek zo veilig en prettig mogelijk te maken.

Tickets Livestream: € 5,-
Geen plekje in de zaal? Volg de lezing online live in het weekend van de onthulling!
Om de organisatie en productie van de lezing mogelijk te maken, en bij te dragen aan de continuering van de programmering van Arcam in tijden van Corona, vragen wij om een klein bedrag voor het bekijken van de livestream. Je ontvangt een dag voor aanvang het wachtwoord van de livestream. Kijk op deze webpagina om een ticket voor de livestream te bestellen.

Na enige tijd zal Arcam de livestream op zijn Youtubekanaal voor iedereen toegankelijk maken.