Programma

Kitty Bouwman, theologe, docente spiritualiteit en mystiek en tevens auteur van het boek Mater Sapientia, geeft een lezing, ondersteund met een beeldende Power Point presentatie.

Aansluitend zullen Ute Kreidler i.s.m. trio NECTAR hun concertprogramma Hildegard von Bingen Inspiration – Vijf Gebeden ten gehore brengen. NECTAR bestaat uit: Nicole Schmaloer – (alt)fluit, Jacqueline van Koolwijk – orgel, piano, Siem Ranoesetiko – percussie.

Jacqueline van Koolwijk componeerde, geïnspireerd door vijf afbeeldingen uit Scivias (Wisse die Wege), het eerste theologische visioenenboek van Hildegard von Bingen, Vijf Gebeden voor orgel, bestaande uit de delen: Vertrouwen, Kracht, Onderscheidingsvermogen, Verlossing en Licht. Deze korte indringende orgelwerken vormen de rode draad binnen de muziek in het concertprogramma en worden afgewisseld met composities van von Bingen en meditatieve improvisaties van het trio NECTAR. (O frondens virga, O quam mirabilis, Caritas abundat in omnia, Lux aeterna, De Spiritu Sancto.)

Doordrongen van de kracht van de liederen van Hildegard von Bingen en van de afbeeldingen behorend bij haar visioenen, ontvouwt zich de muziek binnen het concert spontaan en in het moment. De klanken zijn verstillend, ruimte gevend, energiek, beweeglijk en meditatief. Door de synergie van de warme, heldere stem van Ute Kreidler met het subtiele spel van NECTAR, kan de luisteraar muziek en afbeeldingen van Hildegard von Bingen op een nieuwe en diep doorleefde manier ervaren.

Ute Kreidler verdiept zich al jaren in het gedachtegoed en het vertolken van von Bingens liederen en bracht samen met trio NECTAR in 2018 een cd uit. Lees verder: https://www.spirit-antiqua.de/de/weitere-projekte/nectar-inner-silence/

Praktische informatie

Plaats: H.H. Ewaldenkerk, Hogestraat 2 in Druten
Tijd lezing en concert: 14.30 uur. Kerk open: 14.00 uur
Entree: vrije gift
Informatie en tickets: info@vrijeklanken.nl/ 0487-511568

H.H. Ewaldenkerk

Hogestraat 2
Druten
Toon op Google Maps