Verontwaardigd zijn we allemaal wel eens. Soms heeft dat louter betrekking op onszelf als individu, maar soms ook zijn we boos vanwege zoveel onrecht en ongelijkheid in de wereld. Is er zoiets als gerechtvaardigde woede? Wanneer slaat woede om naar haat? Hoe hangen woede en haat samen met geweld, en wat heeft dat (soms) te maken met religie? Denken in de Driehoek organiseert deze lezing in samenwerking met het Utrecht Religie Forum. Er is ruim gelegenheid om van gedachten te wisselen en vragen te stellen. De discussie wordt geleid door religiewetenschapper Nella van den Brandt.

Over de gasten

Joas Wagemakers is islamoloog en als universitair hoofddocent werkzaam bij de afdeling Filosofie en Religiewetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op islamisme in het Midden-Oosten, waarover hij veelvuldig heeft gepubliceerd.

Lucien van Liere is religiewetenschapper en filosoof en werkt als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar religie, geweld en identiteitsvorming.

Het Utrecht Religie Forum

Het Utrecht Religie Forum is onderdeel van het departement Filosofie en Religiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Het URF is in 2016 opgericht om de kennis die aanwezig is binnen de vakgroepen Religiewetenschappen, en Islam en Arabisch, van de Universiteit Utrecht, te delen met een breed publiek. Het streven is om tegemoet te komen aan de maatschappelijke vraag naar meer diepgang en achtergrond in actuele discussies die spelen omtrent religie in onze samenleving. Het URF organiseert daarom regelmatig lezingen, debatavonden en boekpresentaties.

Denken in de Driehoek

Denken in de Driehoek is een serie publiekslezingen met open discussie. Jaarlijks organiseert de bijzondere leerstoel oude katholieke kerkstructuren (Universiteit Utrecht) deze serie samen met de oud-katholieke Gertrudiskathedraal in de Utrechtse binnenstad. De onderwerpen liggen op het snijvlak van religie, cultuur en maatschappij. De avonden staan open voor iedereen en worden gratis aangeboden in het zalencentrum In de Driehoek, pal naast de kathedraal aan het Willemsplantsoen.

Aanvang/ toegang

Aanvang van deze lezingen- en discussieavond is 20.00 uur, inloop koffie/thee vanaf 19.30 uur. De toegang is vrij, aanmelden niet nodig.

Zalencentrum ‘In de Driehoek’

kies in Hoog-Catharijne de uitgang Godebaldkwartier, dat is naast de HEMA

Willemsplantsoen 1c
Utrecht
Toon op Google Maps