Al sinds haar jeugd worstelt Cuuna met haar identiteit en droomt van een ander bestaan, weg van de vooroordelen waaronder de gemeenschap van Sinti en Roma gebukt gaat. Ze ontwikkelt zich tot een moderne vrouw die leeft in een gespleten wereld. Ze verzwijgt haar Roma-oorsprong terwijl ze intens verlangt naar erkenning van wie ze werkelijk is. In deze voorstelling gaat Alisa op zoek naar haar wortels en tijdens die zoektocht ontmoet ze Settela Steinbach. Zij wordt als negenjarige Sintezza op 19 mei 1944 vanuit Westerbork weggevoerd richting Auschwitz.

Het tragische lot van de vele Sinti-Roma gedurende 1940-1945 is nog steeds onderbelicht. Naar schatting werden vijfhonderdduizend tot een miljoen Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord in Europa. Het collectieve geheugen laat echter lelijke blinde vlekken zien en de gemeenschap moet voor erkenning en aandacht nog steeds strijden. Op 16 mei dit jaar is het tachtig jaar geleden dat de zigeunerrazzia in Nederland plaatshad.

In aangedaan leed en verdriet is Alisa’s leven onvergelijkbaar met dat van Settela, maar qua vooroordelen wordt ze soms niet minder vijandig bejegend dan waar de Sinti en Roma al eeuwen lang mee wordt geconfronteerd.

AlisaCuuna persfoto rechtenvrij

Actrice Alisa Cuuna (1991) is geboren in Aversa, nabij Napels en heeft een Roma-achtergrond. Ze behaalde haar Bachelor of Fine Arts in 2024. Daarvoor deed ze een acteursopleiding in Groningen. Als actrice heeft ze o.a. bij DOX gewerkt. In 2018 won ze een Award bij het filmfestival Kalmhout voor haar hoofdrol in de short movie ‘Arrived’. Daarnaast heeft ze de Stichting ‘Power of Choice’ opgericht, met als doel om de positie van kwetsbare jongeren en kinderen in Nederland te versterken. Dit onder andere op het gebied van onderwijs- en cultuurparticipatie, maar ook vanwege uitsluiting en armoede.

‘Lieve Settela’ is onder regie van Titus Muizelaar (onder meer Toneelgroep Amsterdam) en voor de dramaturgie tekende Dirkje Houtman (onder meer Noord Nederlands Toneel). Compositie/muziek is van Sanne Landvreugd (onder meer Sven Hammond Big Band).

In 2025 zal ‘Lieve Settela’ langs middelbare scholen in Nederland gaan touren.

Voorstellingsdata: 2 & 3 augustus a.s. Tijdstip nog nader bekend te maken, zie hiervoor ook: https://kampwesterbork.nl. Gratis bij te wonen met een toegangsticket voor het Herinneringscentrum.