Life on Earth gebruikt ecofeminisme als uitgangspunt en brengt een internationale groep kunstenaars en collectieven samen. Zij presenteren nieuwe methodologieën om onze natuurlijke omgeving in de 21e eeuw te heroverwegen. De werken dagen antropocentrische opvattingen over gender en ecologie uit en pleiten voor vernieuwende benaderingen gebaseerd op gemeenschappelijkheid, mythevorming, plezier en herstelgerichte acties.
De expositie en het bijbehorende programma van activiteiten behandelen thema’s zoals sociale ecologie, de commons, activisme, hekserij, hydrofeminisme, plantenkennis, sciencefiction en speculatieve toekomsten. De presentatie omvat historische kunstwerken, waaronder foto’s van de feministische performancekunstenaar Leslie Labowitz-Starus en werken van de Colombiaanse kunstenaar Alicia Barney Caldas, een pionier in de jaren 70 en 80.
Otobong Nkanga’s mixed-media sculptuur ‘Tsumeb Fragments’ (2015) her-configureert de koloniale geschiedenis van de mijnbouw in Namibië. Het werk combineert archiefbeelden, een zwevende hoop koper en documentatie van performances om haar verbondenheid met het land te verkennen. Water, zowel als essentiële, levenschenkende substantie als een schaarser wordende hulpbron, wordt onderzocht in een nieuwe geluidsinstallatie van Yo-E Ryou, geproduceerd op Jeju Island, Zuid-Korea, en in de film ‘Riparia’ van Emilija Škarnulytė. Daarnaast wordt het meerledige habitat-herstelproject Ghost Nets (1990–2000) van Aviva Rahmani getoond.
Praktische informatie
De tentoonstelling Life on earth is tot en met 27 juli te zien in West Den Haag, gevestigd in de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout 102. Meer informatie over het museum en de openingstijden is te vinden op de website.