Zolang er mensen zijn, is er kunst gemaakt. In dit programma gaan we in gesprek over de noodzaak van kunst voor de mens, hoe je als kunstenaar maar ook als kijker ‘het sublieme’ kan ervaren en of het maken van échte kunst iets is dat de technologie niet of nooit zou kunnen bereiken. Tijdens de vierde aflevering van Wat Maakt Ons Mens onderzoeken we: is kunst wat ons mens maakt?

Sprekers: 

Joke Hermsen is schrijfster en filosofe. Tijd, liefde en herinnering zijn terugkerende thema’s in haar werk. Ook belicht zij de verhouding tussen kunst, politiek en filosofie. Daarnaast was zij jarenlang lid van kunstcommissie van ARTI en was zij de curator van de internationale expositie ‘Het juiste ogenblik’ op Kasteel van Gaasbeek in 2017.

Calliope Tsoupaki is onze Componist des Vaderlands. Tsoupaki, Griekse van geboorte, emigreerde in 1988 naar NL en groeide vervolgens uit tot een van de meest spraakmakende componisten van ons land. Als componist van nieuwe klassieke muziek wil ze midden in de samenleving staan en een breed publiek bedienen. In haar ogen kan muziek iets over de mens zeggen, wat op een andere manier niet gezegd kan worden. Haar werk staat haaks op de industriële machine en de ontmenselijking die dit in de huidige tijd maar al te vaak tot gevolg heeft.

Johan Tahon is beeldhouwer. Tahon woont en werkt in België en Zwitserland. Hij studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent.

Janneke Wesseling is hoogleraar aan de Universiteit Leiden, waar zij leiding heeft aan een instituut voor Onderzoek in de Kunst (PhDArts), en lector kunst en onderzoek aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ook schrijft zij als kunstcriticus voor NRC Handelsblad.

Klik hier voor meer informatie.

De Balie Amsterdam

Kleine Gartmanplantsoen 10
Amsterdam
Toon op Google Maps