In zijn lezing getiteld “Visie en transformatie: nastreven van het leven waardig leven bij pluralistische universiteiten” gaat Volf in op de politieke, sociale en culturele dimensies van het goede leven aan een universiteit als de Vrije Universiteit. Volf stelt vragen als: ‘Wat is het goede leven voor iedereen en wat en hoe dragen we bij?’ Studenten worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit unieke seminar dat zal worden gemodereerd door Srdjan Sremac, assistent-professor aan de Faculteit Religie en Theologie. Tijdens deze bijeenkomst hebben deelnemers de mogelijkheid om een gesprek aan te gaan met een van de meest relevante en invloedrijke publieke theologen van onze tijd.

Miroslav Volf is de Henry B. Wright professor in theologie aan de Yale Divinity School en de oprichter en directeur van het Yale Centre for Faith and Culture. Volf heeft gediend als adviseur voor het Witte Huiskantoor van Faith-Based en Neighborhood Partnerships en heeft jarenlang een cursus over globalisering aan Yale gedoceerd met de voormalige Britse premier Tony Blair. Hij is een naast een veel gevraagd spreker ook commentator op religieuze en culturele kwesties in de media voor CNN, NPR en Al Jazeera. Zijn boek Exclusion and Embrace uit 1996 werd door Christianity Today een van de 100 meest invloedrijke boeken van de twintigste eeuw genoemd. Volf volgde zijn opleiding in zijn geboorteland Kroatië, de Verenigde Staten en Duitsland. Zijn meest belangrijke boeken zijn Exclusion and Embrace (1996) waarvoor hij de Grawemeyer Award in Religion won en schreef hij een van de 100 belangrijkste religieuze boeken van de 20ste eeuw Allah: A Christian Response (2011), over de vraag of moslims en christenen een gemeenschappelijke God hebben; A Public Faith: How Followers of Christ Should Serve the Common Good (2011); en Flourishing: Why We Need Religion in a Globalized World (2016). Zijn volgende boek, For the Life of the World: Theology that Makes A Difference coauteur van Matthew Croasmun, komt dit najaar uit.

Voorafgaand aan het seminar zal Volf deelnemen aan een lunchvergadering met deskundigen van wetenschappers van de Faculteit Godsdienst en Theologie, Filosofie, Politicologie en anderen. Op zaterdag 10 november spreekt Miroslav Volf op het Geestdrift Festival in Utrecht, waar hij een publiekslezing geeft over religie in een geglobaliseerde wereld en een tweede over het onderwerp God en misbruik.

Om deel te nemen aan het seminar aan de Vrije Universiteit op vrijdag 9 november, dient u een e-mail te sturen naar het volgende e-mailadres: c.r.van.holland@vu.nl. Het seminar begint om 14:00 uur en duurt tot 16:30 uur. De bijeenkomst wordt georganiseerd aan de Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam, in het nieuwe debatcentrum 3D, in het W&N gebouw aan de binnenplaats van de campus.

Vrije Universiteit Amsterdam

De Boelelaan 1105
Amsterdam
Toon op Google Maps