Op 19 januari 2023 vond in de Tweede Kamer een debat plaats, over de staat van de rechtsstaat, waarin Kamerleden en de minister van Binnenlandse Zaken van gedachten wisselden over het functioneren van de rechtsstaat. Het sfeerbeeld uit
het debat is dat van een kwetsbare, niet responsieve overheid die onthecht dreigt te raken van de burgers en de samenleving.

De grote vraag die ons boven het hoofd hangt is: wat is de rol van de rechtsstaat, in deze veranderende tijden? En: wat kunnen we doen om de rechtsstaat te beschermen? Met name tegen de achtergrond van de opkomst van antidemocratische groepen, groeiend racisme, islamofobie, antisemitisme en haat jegens de LHBTQIA+-gemeenschap.

Hierover organiseert het Landelijk Beraad Marokkanen samen met Debatpodium Arminius en Moslimkrant de allereerste Mohamed Rabbae-lezing die gehouden zal worden door Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State. De officiële
opening zal verricht worden door burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem.

Na de lezing volgt een panelgesprek en is er ruimte voor het publiek om te reageren. Het panelgesprek wordt gemodereerd door journalist en programmamaker Hasna El Maroudi.

Bij deze lezing staat de toekomst van de rechtsstaat en het werk van Mohamed Rabbae centraal. De lezing vindt plaats op 7 maart 2023 in het Debatpodium Arminius in Rotterdam. Inloop is om 19:30 uur. Het programma is van 20:00 uur tot 22:00 uur. Toegangskaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via www.arminius.nl.