Toch doen ze dat op geheel eigen wijze: zo vertelt het jodendom dat de kleine Mozes de kroon van het hoofd van de Farao afslaat.

Het land is het uiteindelijke doel van de roeping van Mozes (al mocht Mozes dat zelf niet betreden), terwijl het christendom in Mozes een voorafbeelding van Jezus ontwaart (denk ook aan de transfiguratie).

De islam ziet in Mozes (de meest genoemde figuur in de Koran) de profeet die de ethische voorschriften aan de gelovigen meedeelt. Dat Mozes de raadselachtige al-Chidr wil vergezellen, maar daarin uiteindelijk niet slaagt is zo’n episode die smeekt om toelichting!

In deze cursus willen we de blijvende actualiteit van Mosje, Mozes, Moesa verkennen aan de hand van de heilige teksten in elk van de drie religies.

Deze teksten Tora en midrasj /Bijbel en kerkvaders /Koran en hadith, zullen door bij uitstek deskundige vertegenwoordigers van die religies zelf worden vertolkt: Leo Mock, Marcel Poorthuis en Abdoellah Moulay.

Deze cursus is mede in overleg met de PKN georganiseerd, maar valt verder onder verantwoordelijkheid van PaRDeS. Het betreft een pilotproject dat zou kunnen uitmonden in een tweedaagse voor pastores en leraren (de cursus van vier bijeenkomsten staat overigens verder los van dit vervolg), waarin een grondige confrontatie met de drie religies wordt gerealiseerd en waarin naast teksten ook audiovisuele media zullen worden gebruikt.

De locatie van de tweedaagse zal zelf een plek met grote spirituele dimensie zijn. Over dat vervolg zal nader bericht volgen.

Wanneer:

9 maart: Moulay Abdoellah Ghzili (Islam)
16 maart: Leo Mock (Jodendom)
23 maart: Marcel Poorthuis (Christendom)
13 april: gedrieën

Inleiders:

Moulay Abdoellah Ghzili Leo Mock Marcel Poorthuis

Tijd:
14.00 – 16.00 uur

Cursuscoördinator: Marcel Poorthuis

Waar: De cursus vindt plaats in de Goliath-zaal van de Yehuda Aschkenasy-bibliotheek van de Stichting PaRDeS op de centrale locatie: De Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2,1082 MD Amsterdam

Aanmelden: via info@stichtingpardes.nl

Kosten: € 80,-

Meer info: mail met m.j.h.m.poorthuis@uvt.nl of bel 035 – 683 54 37.

De Nieuwe Poort Amsterdam

Claude Debussylaan 2
Amsterdam
Toon op Google Maps