In 2003 kwam Mahmoud Hassino uit de kast in Syrië. Hoewel het moeilijk was om homo te zijn in een land waar seksuele handelingen tussen mannen strafbaar is, waren de mensen open-minded en heeft hij altijd de steun van zijn familie gehad. In 2012 veranderde de situatie drastisch. Mahmoud Hassino zag hoe Islamitische Staat Noord-Syrië langzaam overnam en begon met het uitmoorden van de LGBTI gemeenschap in de regio. Het geweld nam vanaf dat moment toe en maakt dat het tot op heden onmogelijk is om een normaal leven te leiden voor deze groep. In 2014 vroeg Mahmoud Hassino asiel aan in Berlijn, waar hij op dit moment woont. Daar is hij betrokken bij de Duitse homorechten organisatie Schwulenberatung en werkt hij in een LGBTI centrum voor vluchtelingen waar hij hen helpt met asielprocedures.

Tofik Dibi en Boris van der Ham zullen deel uitmaken van het panel en een vertaalslag maken naar de Nederlandse context. Dibi is een Nederlands ex-politicus van Marokkaanse afkomst. Namens GroenLinks was hij van 30 november 2006 tot en met 20 september 2012 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. In 2015 verscheen zijn autobiografische boek Djinn, waarin hij dieper inging op zijn achtergrond, zijn politieke carrière en zijn homoseksualiteit. Boris van der Ham is schrijver, acteur, humanist en polticus. Tussen 2002 en 2012 was hij volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer. Sinds 2012 is hij de voorzitter van het Humanistisch Verbond. Boris van der Ham is een mensenrechtenactivist die strijdt voor vrijheid van meningsuiting en de rechten voor onafhankelijke humanisten en vrijdenkers.

Over de documentaire Mr. Gay Syria, die speelt op Movies that Matter en waarin Mahmoud Hassino een van de twee hoofdrollen heeft:

Mr. Gay Syria volgt twee homoseksuele Syrische vluchtelingen die hun leven op proberen te bouwen. Husein is een kapper in Istanbul, en zit gevangen tussen twee levens: dat van zijn conservatieve familie en zijn homoseksuele identiteit. Wat hen samenbrengt is de gedeelde droom om mee te doen aan een internationale schoonheidswedstrijd om te ontsnappen aan hun dagelijks leven en hun onzichtbaarheid. Lukt het de twee mannen om hun droom uit te laten komen, of zorgt de vluchtelingencrisis en de harde consequenties van homo-zijn in een Moslimwereld voor grote obstakels?

Moderator: Naeeda Aurangzeb is een Nederlands presentatrice. Ze kwam in haar derde levensjaar vanuit Pakistan naar Nederland toe. Aurangzeb is onder meer bekend van het NTR-programma De Halve Maan en het NPO Radio 1-programma Lijn 1.

Over De Vrijheidslezing

Voor het zesde jaar organiseert De Balie de Vrijheidslezing. In De Vrijheidslezing staat altijd het verhaal van een vrijheidsdenker centraal. Eerdere sprekers waren o.a. de Zuid-Koreaanse filmmaker Kim Kyung-Mook, de Turkse journalist Can Dündar, de Mexicaanse Anabel Hernandez, en holocaust overlever Eva Schloss. Naast het programma in De Balie vindt de Vrijheidslezing doorgaans ook plaats op een andere locatie in Nederland. Zo houdt Mahmoud Hassino op 27 maart De Vrijheidslezing in het Nutshuis, Den Haag.

Voor meer informatie over De Vrijheidslezing of als u tickets wilt kopen, klik hier.

Bron: Debalie.nl

De Balie Amsterdam

Kleine Gartmanplantsoen 10
Amsterdam
Toon op Google Maps