Dinsdag 30 oktober gaat het Nationaal Religiedebat in op deze spannende vragen. Onder leiding van schrijver, journalist en kunstenaar Marc van Dijk gaan breinwetenschapper en ex-gelovige Michiel van Elk, neuropsychiater en gelovige André Aleman en filosoof en auteur Désanne van Brederode met elkaar in gesprek. Zit het dan toch allemaal tussen je oren? Of is er werkelijk meer dan wij kunnen onderzoeken?

Nationaal Religiedebat 2018: De Godspot
Dinsdag 30 oktober
Van 20 uur tot 21.30 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.
De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam
Toegang: 12,50 euro (studenten 10 euro)
Aanmelden kan hier.
Facebook-event: klik hier.

Breinonderzoek

Het Nationaal Religiedebat kijkt naar het fenomeen van religieuze ervaringen. Michiel van Elk, breinwetenschapper, ex-gelovige en auteur van ‘Extase, over de godhelm en andere religieuze experimenten’ doet de aftrap. Van Elk verricht onderzoek naar religieuze ervaringen en naar de godhelm op paranormaalbeurzen, op Lowlands en bij kerkgenootschappen. Van Elk komt tot de conclusie dat religieuze ervaringen slechts een product zijn van ons brein.

Hersenspinsels

Neuropsychiater en gelovige André Aleman doet ook onderzoek naar de relatie tussen religie en het brein. De auteur van onder meer ‘Hersenspinsels’ en ‘Je brein de baas’ gaat deze avond met Van Elk in gesprek en zet vraagtekens bij diens conclusie. Aleman; “Een hersenspinsel betekent volgens Van Dale letterlijk een verzinsel. En God is zeker geen verzinsel…”

Maatschappelijke consequenties

Derde debater is filosoof en auteur Désanne van Brederode. Brederode zal op beide sprekers reageren en de discussie aanwakkeren over de vraag wat nu de praktische en maatschappelijke consequenties zijn van het denken over geloof en brein.

Ontmoeting

Organisatoren ForumC, De Nieuwe Liefde, het dagblad Trouw en het tijdschrift Religie & Samenleving willen met deze avond het maatschappelijk en wetenschappelijk gesprek over brein, geloof en samenleving een flinke impuls geven. Het doel van het nationale religiedebat is meer kennis ontwikkelen rond religie en samenleving.

De Nieuwe Liefde

Da Costakade 102
1053 WP Amsterdam
Toon op Google Maps