Uiteraard hebben we allen recht op een eigen mening, maar als tegenstellingen te veel op de spits worden gedreven, raken we als gemeenschap verdeeld door de gevolgen van polarisatie. Dit kan leiden tot conflicten tussen groepen, segregatie of het verdwijnen van de ruimte voor genuanceerde meningen. We komen dan in een ideeënstrijd terecht.

Prof. dr. Hans Boutelier, bijzonder hoogleraar Polarisatie en Veerkracht, zal in zijn lezing ingaan op de dynamiek van polarisatie. Maar ook zal hij verkennen welke positieve invloed religies en levensbeschouwingen vanuit hun waarden kunnen hebben op onze steeds verder polariserende samenleving. ‘Levensbeschouwingen kunnen tegenstellingen verzachten, als ze in gesprek met elkaar het gemeenschappelijk belang van de rechtsstaat herkennen’, stelt hij.

Daarnaast zullen de religieuze en levensbeschouwelijke tradities die deel uitmaken van In Vrijheid Verbonden – het Boeddhisme, Hindoeïsme, Christendom, Humanisme, Jodendom en de Islam – enkele artistieke bijdragen presenteren.

De bijeenkomst vindt plaats op 29 januari 2024 van 19.00 – 21.00 uur in TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht.

Een ieder met belangstelling voor het thema kan de bijeenkomst bijwonen, maar aanmelding is verplicht via onderstaande link.

www.raadvankerken.nl/in-vrijheid-verbonden-2024

TivoliVredenburg

Vredenbrugkade 11
Utrecht
Toon op Google Maps