Een groot deel van het probleem ligt in de commercialisering van de zorg, maar het probleem ligt voor een deel ook bij onszelf, stelt Denys. Hij vindt dat we er meer oog voor moeten krijgen dat vervelende ervaringen bij het leven horen.

De vercommercialisering van de zorg is volgens de filosoof en hoogleraar psychiatrie één van de oorzaken. Zorgverzekeraars willen dat zorg efficiënt, transparant en meetbaar is, met snelle diagnoses en een vast aantal behandelingen. Een gevolg daarvan is dat hulpverleners volgens Denys liever patiënten met lichte problematieken behandelen dan mensen met ernstige stoornissen. De zorg is een product geworden en de patiënt een consument.

Damiaan Denys is filosoof en hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn onderzoek richt hij zich op deep brain stimulation bij psychiatrische aandoeningen zoals dwangstoornissen, depressie en verslaving. Denys is regelmatig te zien in televisieprogramma’s en schreef verschillende boeken.

Praktische informatie

De lezing is te volgen via een livestream op YouTube en duurt van 20.00 uur tot 21.30 uur. Aanmelden voor de livestream kan via de website van Radboud Reflects, deelnemers ontvangen dan een reminder.