logo-beweging-van-barmhartigheid-vierkant-2

De geest van deze dag

PROBLEMEN in de samenleving niet-zien is welhaast onmogelijk. Mensen worden erdoor geraakt en reageren erop door demonstraties, stakingen, hulp aan vluchtelingen, buurtinitiatieven. Daaruit spreekt HOOP. Tegelijkertijd nemen mensen standpunten in en hebben ze opvattingen, wat vaak leidt tot polarisatie. Er is ONBEGRIP en er is het gevoel niet-begrepen te worden. We ervaren AFSTAND ten opzichte van ‘de anderen’, soms ook dreiging.

KIJKEN EN LUISTEREN naar anderen, onderzoeken wat iemand bedoelt en wat hem drijft, blijkt een hele opgave. Omgekeerd is het óók een opgave om eigen meningen en emoties zo te uiten dat een ander daarvoor open staat en geïnteresseerd raakt. De boodschap van de Beweging van Barmhartigheid: zien, bewogen worden, in beweging komen, verwoordt wat er nodig is: de ander zien en horen; vervolgens BEGRIP krijgen, interesse ontwikkelen, geraakt worden; en dan een stap zetten, onderzoeken, het perspectief van de ander zien, een handreiking doen, GEMEENSCHAPPELIJKHEID ontwikkelen.

Samen reflecteren

Op 18 december willen we dit proces samen met mensen uit verschillende sectoren van de samenleving ONDERZOEKEN. We brengen mensen van verschillende leeftijden, met uiteenlopende achtergronden, vanuit allerlei beroepen bij elkaar in een ruimte in het Kloosterhotel ZIN. Er is een programma voor de hele dag waarin we presentaties en deelgesprekken ondergaan, om scherpe vraagstukken GEZAMENLIJK tegen het licht te houden. We zullen worden uitgedaagd, we gaan naar elkaar toe bewegen en we werken naar een apotheose waarin het werkelijk zien, horen, voelen en begrijpen van de ander kan worden ervaren door het actief DEELNEMEN aan één grote gezamenlijke reflectie.

Vier inleiders gidsen ons
De dag zal worden ingeleid en geleid door vier mensen, mensen die zich in hun werk inzetten voor het neerhalen van schotten en het doorbreken van vastgeroeste vormen en verhoudingen tussen mensen.

Mandela WeeWee (1983) speelde als Romano Tevreden in de serie Mocro Maffia. Op negenjarige leeftijd kwam hij met zijn ouders uit Suriname naar Nederland. Hij volgde een business-opleiding, waarna hij via Internationale Theaterscholing in Amsterdam (ITS/DNA) terechtkwam op de Toneelacademie Maastricht (afgerond in 2012). Hij acteerde in tientallen Tv-series, films en theatervoorstellingen.

Henk Havens (1954), van huis uit theaterwetenschapper, is dertig jaar lang docent en onderzoeker geweest aan de Toneelacademie Maastricht. In 2015 promoveerde hij met een proefschrift over de impact van postdramatisch theater op de Nederlandse en Vlaamse podiumkunsten-praktijk.

Guilherme Miotto (1979). In een doorlopend zoeken naar de wisselwerking tussen kunst, straat en systeem creëert choreograaf Guilherme Miotto ruimte voor ontmoeting tussen verschillende stijlen, generaties en werelden. Dansers, skaters, acteurs, freestyle voetballers, freerunners, muzikanten, kunstvakstudenten, jonge en minder jonge stads-, buurt- en wijkbewoners… In ruimtes waarin ieders aanwezigheid er toe doet en ieders lichaam de ruimte vindt, zijn het de kruisbestuivingen van waaruit het werk ontstaat.

Heleen Volman voert samen met Guilherme Miotto de directie over Corpo Máquina Society. Zij heeft een jarenlange ervaring in het creëren van ruimte voor artistiek talent, zowel inhoudelijk als strategisch. Dat deed ze achtereenvolgens bij Raz/Hans Tuerlings, Kunstkwartier Helmond, Productiehuis Brabant en de laatste zeven jaar bij DansBrabant. Haar activisme voor een meerstemmige samenleving (E.duPerronprijs 1999) sluit naadloos aan bij de visie van Corpo Máquina.

Waldy Neijhorst is psycho-motorisch therapeut, coach, begeleider van jonge mensen.

Datum: zondag 18 december. Locatie: Kloosterhotel ZIN, Boxtelseweg 58  5261 NE Vught. Kosten: € 50,-. Tussen 20 en 30 jaar € 25,-. Als je jonger bent dan 20 jaar € 5,-. Kijk op deze webpagina van de Beweging van Barmhartigheid voor alle informatie en de mogelijkheid voor opgave.