logo-VVP

‘De aarde doorgeven’ – dat omvat verschillende generaties. De oudere generatie heeft de wereld vormgegeven en geeft haar door. De opvolgende generatie moet belangrijke keuzes maken maar heeft ook te maken met de gevolgen van wat is doorgegeven. En hoe zal het leven zijn in latere generaties, voor wie nog niet eens geboren is? De dag gaat ons op verschillende manieren helpen om ons als onderdeel van dat opvolgen van generaties te ervaren. Een inspirerend voorbeeld is de oproep van de Britse filosoof Roman Krznaric om goede voorouder te zijn: zorg ervoor dat je de aarde en het leven goed doorgeeft. Dat is wat je te doen staat, dat is je levensopdracht.

Het is een ernstig thema, maar er zal voldoende luchtigheid in het programma zijn. In de ochtend is er een lezing van Manuela Kalsky. Zij is theologe en oprichter van het dialoogplatform Nieuwwij.nl. Zij spreekt over het nieuwe boek van Karen Armstrong ‘De heilige natuur’ en gaat daarbij op zoek naar inspiratie om de ecologische problemen het hoofd te bieden.

In de middag zal er een keuzeprogramma zijn: u kunt op excursie, als u wilt. Zoals een speelse beleving over de gevolgen van dagelijkse keuzes, in een technieklaboratorium. Of de kennismaking met de Alphense stadsnatuur. Of een kennismaking met de boeken waaruit de ‘grootouders voor het klimaat’ hun kleinkinderen voorlezen. De afsluiting zal hoe dan ook muzikaal zijn, samen zingen of samen luisteren.

Dagprogramma

10.00 uur: Inloop met koffie
10.30 uur: Opening
10.45 uur: Lezing door Manuela Kalsky, ‘De aarde heiligen’. Ecospiritualiteit als een antwoord op de eco-crisis
12.00 uur: Lunch
13.00 uur: Middagprogramma, met keuze uit een van de workshops:

  • Grootouders voor het klimaat, kennismaking met hen en gesprek over kinder- en jeugdliteratuur
  • Excursie wandeling stadsnatuur Alphen (met IVN)
  • Excursie techniekhuis Nieuwkoop

14.30 uur: Koffie / thee
15.00 uur: Muziek met teksten van Hildegard von Bingen
15.30 uur: Afsluiting, gevolgd door een hapje en een drankje

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum: zaterdag 12 november. Tijd: 10.30 uur tot ongeveer 16.00 uur (inloop vanaf 10.00 uur). Locatie: Oudshoornse Kerk, Oudshoornseweg 90,  2401 LC Alphen aan den Rijn. Kosten: € 15, inclusief lunch. Opgeven kan tot 9 november via [email protected] of (030) 880 1497. Er is ook een flyer beschikbaar.