De basisvorm blijft dezelfde. ’s Ochtends begeef je je naar de vaste plek van samenkomst voor een lauden met stilte en zang. Aansluitend ga je in je eentje wandelend de wijk in volgens de Exposure methode. ’s Middags kom je weer samen met de groep en zijn er vooraf geplande ontmoetingen met bijzondere mensen uit de Bijlmer (bewoners en professionals). Aan het einde van de middag is er een vesper met vooraf een half uur zingen. Na afloop van de vesper eten we gezamenlijk, waarna ieder naar haar of zijn logeeradres vertrekt.

Idee van dit alles: leren kennen, leren zien. Leren zien wat is, in het idioom van Bernie Glassman. Met deze keer een accent op multiculturaliteit in de Bijlmer, met daarbij ook de vraag hoe die in onze persoonlijke biografie aanwezig is. Dit alles zullen we onderzoeken onder leiding van Titus Schlatmann, de Exposuretrainer van deze retraite, in zijn dagelijks leven urban mission pastor in Utrecht.

Een tweede accent van deze retraite zijn de vele geloofsgemeenschappen in de Bijlmer. Dat zijn er maar liefst 150, waarvan een flink deel Surinaams- en Afrikaans-christelijk. Heel vreemd, zo’n levendig en blij christendom in een land dat overal zijn kerken sluit. Die gemeenschappen geven een nieuw perspectief op de toekomst van religieus Europa. Daar kunnen we via deze retraite vroegtijdig getuige van zijn. Bearing witness, ook daarvan.

Een programma is er nog niet, dat komt later. Wel werken we met dezelfde logiesformule. Wij bieden slaapplekken aan bij vrienden en kennissen en via via, maar je mag ook een hotel boeken of ergens je tentje opslaan. De logies zitten niet bij de prijs inbegrepen.

Wil je een beter idee krijgen van de opzet en sfeer van een Open klooster stadsretraite, bekijk dan de filmpjes op onze website (www.openklooster.nl). Dat kan helpen, want deze retraitevorm is ongewoon en vraagt om een extra innerlijke stap.

Samengevat:

Wat? Stadsretraite
Wanneeer? Van zondagochtend 16 juni tot en met zaterdagochtend 22 juni 2019
Onder leiding van wie? Annette Bak, Jan Oegema en Titus Schlatmann (exposure trainer)
Logies: bij particulieren of naar eigen keuze
Vaste samenkomstplek nog onbekend
Prijs: circa 350 euro (inclusief programma en avondeten, exclusief logies), Aanbetaling 150 euro. Zie de voorwaarden op de website.
Nota bene: aanvang zondagochtend 9:30 uur met een dienst in een Ghanese of Surinaamse kerk