Kies lekker zelf

De creaties van deze voorhoede zijn fashionable en bedekt. Vrouwen die niet mee willen doen aan de ‘esthetiek van het bloot’, dragen het, gelovig of niet. Werd de minirok ooit gezien als feministisch statement, nu willen vrouwen vooral vrij zijn en zelf bepalen hoe ze zich aan de wereld tonen: kies lekker zelf!

Fashion en kunst

Gastcuratoren Rajae El Mouhandiz (zanger, componist, maker van films en (muziek)theater) en Alexandra van Dongen (freelance tentoonstellingsmaker) combineerden voor Modest Fashion mode-items en kunstwerken.

Voor de mode-selectie vroegen ze ontwerper Said Mahrouf als expert. Hij selecteerde voor de tentoonstelling modestukken met foto’s en video’s van zowel grote modemerken als onafhankelijke labels. De stijlen verschillen: van het modemerk Bouguessa uit Dubai, met een ontwerp in wit en zwart dat naar minimalistische kunst knipoogt, tot het Franse modehuis Chanel dat juist weer kleur toevoegt.

De gastcuratoren kozen kunst van internationale kunstenaars. Hun werk heeft thema’s als vrouwelijkheid, het lichaam en traditie. Hierin komen beeldende kunst en mode samen. Van de performance art van Alicia Framis tot fotografie van Aïda Muluneh, Newsha Tavakolian of de caleidoscopische beelden van Meriem Bouderbala. De kunstenaars hebben buiten Europa een grote naam opgebouwd, velen bereiken hun publiek via social media en krijgen via Modest Fashion de kans om voor het eerst hun werk in een museum te tonen.

Meer informatie

Meer informatie over de tentoonstelling ‘Modest Fashion’ vindt u hier.

U kunt hier op de Facebookpagina van het Stedelijk Museum Schiedam kijken.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112
Schiedam
Toon op Google Maps