In 1973 werd op de Van Cooth Hoeve aan het Klaverblad in Boxtel, met circa 3 hectare landbouwgrond, het project De Kleine Aarde (DKA) gestart. Het initiatief kwam van wetenschapsjournalist Sietz Leeflang. De doelstelling werd zoveel mogelijk mensen te inspireren voor een milieuvriendelijke leefstijl om de Aarde leefbaar te houden. Als duurzaamheidscentrum is De Kleine Aarde is al 50 jaar een begrip in Boxtel met landelijke en internationale bekendheid en aandacht.

Centraal in de expositie staat de zogenaamde Canon van De Kleine Aarde, een tijdlijn met 42 mijlpalen in 50 jaar DKA. Inhoudelijke verdieping vindt plaats aan de hand van zeven thema’s over voeding, landbouw, bouwen, energie, mondiale voetafdruk, hergebruik en educatie. Wil je weten hoe duurzaam jouw leefstijl is? Doe dan de digitale voetafdruktest en vergelijk het resultaat met die van andere Nederlanders en mensen in de wereld. Heb je specifieke vragen, dan kun je terecht bij de zoekmachine met de gedigitaliseerde DKA-tijdschriften. Een aantal historische filmpjes laat zien hoe het er aan toeging op De Kleine Aarde.

Rondleidingen

Dan zijn er ook twee rondleidingen door de expositie geprogrammeerd, op 11 juni om 15.00 uur door Jan Juffermans, 33 jaar medewerker van DKA en op 25 juni om 15.00 uur door Patricia van Rooij, medewerker van de Stichting DKA. Kosten voor de rondleiding bedragen € 5,00 per persoon (met museumkaart € 2,00) en aanmelden kan op [email protected] of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.

Lezingen
Tijdens de looptijd van de expositie staan drie lezingen op het programma. De eerste op zondag 7 mei om 11.15 uur door DKA-medewerker van het eerste uur Jan Juffermans over “De Mondiale Voetafdruk’. De tweede lezing vindt plaats op zondag 4 juni om 11.15 uur door Geert van der Veer, oprichter van Plaats DKA, over het Voedselsysteem voor Morgen’. De derde lezing is op zondag 2 juli om 11.15 uur door historicus, filosoof en journalist Ralf Bodelier met de titel ‘Lang Leve De Mens’.

Bezoekersinfo
De expositie loopt van 29 april tot en met 9 juli 2023. Iedere bezoeker krijgt de Canon van De Kleine Aarde in een handzaam formaat gratis mee naar huis. Entree voor de expositie is € 4,00 (gratis met museumkaart). Voor kinderen vanaf 12 jaar € 2,00. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. MUBO is open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.