Heimwee naar huis, misschien meer nog een verlangen naar een verloren thuis, vormen belangrijke thema’s in het nog jonge oeuvre van Samah Shihadi (Sha’ab, 1987). Met potlood en houtskool tekent ze onder meer groenten, fruit en kruiden. Motieven als tijm en vijgenbladeren kiest ze niet toevallig: het zijn producten die in Palestina veel voorkomen.

Op het eerste gezicht lijken het prachtige botanische afbeeldingen. Maar bij nadere beschouwing roepen ze ook een gevoel van nostalgie op. Die sensatie wordt versterkt doordat Shihadi’s sobere kleurgebruik doet denken aan oude zwart-wit foto’s. En met fotografische nauwkeurigheid tilt ze samen koken en samen eten op tot rituele gebeurtenissen. De tafel dient als ankerpunt voor families die herinneringen ophalen, die met voedsel, met geuren en smaken hun geschiedenis levend houden. Ook buiten het domein van de keuken, tekent Shihadi vertellingen over heden en verleden.

Over Samah Shihadi

Samah Shihadi (1987) werd geboren in Sha’ab en woont en werkt in Haifa, Israël. Ze behaalde een BA van het Oranim College, Israël (2012) en MFA aan de Haifa University, Israël (2015). Ze won verschillende prijzen, waaronder de Haim Shiff Prize for Figurative-Realistic Art in 2018, waarna de solotentoonstelling Spellbound in het Tel Aviv Museum of Art volgde. Haar werk is internationaal tentoongesteld en vertegenwoordigd in zowel particuliere als museale collecties, voornamelijk in het Midden-Oosten. Shihadi’s grote voorbeelden zijn kunstenaars zoals Georgia O’Keeffe, Frida Kahlo en Shirin Neshat, sterke vrouwen die het (eigen) vrouwelijk lichaam tot onderwerp namen.